Popis projektu

Obec Hrabušice je  považovaná za  bránu do Národného parku Slovenský raj. V obci je  veľký podiel rómskej menšiny. V posledných rokoch sa Hrabušice začali prudko rozvíjať v oblasti cestovného ruchu a turizmu, a to výstavbou penziónov a stravovacích zariadení. Obec Hrabušice patrí k obciam Slovenska s pomerne vysokým zastúpením MRK, ktorí zároveň tvoria najväčšiu skupinu sociálne odkázaných osôb.

V obci Hrabušice k 31.12.2022 žije 2609 obyvateľov (statistics.sk2022).V zmysle Atlasu rómskych komunít na Slovensku(2019)žije v obci 41-50% podiel rómskeho obyvateľstva v počte 1050 - 1080 obyvateľov osídlení MRK. Časť rómskej komunity žije v koncentrácii v severozápadnej čati zastavaného územia, časť rómskych obyvateľov žije rozptýlene v rodinných domoch v obci. Podiel neaktívnych a nezamestnaných rómskych obyvateľov žijúcich v obci tvorí 80 % z ich celkového počtu. V dôsledku nezamestnanosti a zlých životných podmienok sa u príslušníkov MRK stále prehlbuje problém chudoby, zároveň narastá výskyt kriminality a sociálno-patologických javov. U rómskych detí sa zhoršuje školská dochádzka, osobná hygiena a zdravotný stav, následkom čoho narastá záškoláctvo detí, sociálno-patologické javy, násilie v rodinách , gamblerstvo, výtržníctvo a vandalizmus, požívanie omamných látok. Vo veľkej miere sa v obci rozmáha úžera, neprispôsobivé správanie a kriminalita. Hromadenie týchto negatívnych javov nepriaznivo vplýva na spolunažívanie občanov MRK s ostatnými občanmi v obci. Tak sa prehlbuje odlúčenie rómskej komunity od diania v obci. Všetky tieto okolnosti veľmi nepriaznivo vplývajú na rozvoj obce. Zároveň v dôsledku zlej sociálnej situácie občanov dochádza k poškodzovaniu majetku občanov a obce, čím sa zároveň znižuje potenciál rozvoja turizmu v obci. Rozdiely v životných podmienkach, rozdielna dostupnosť služieb hlavne vo vzdelávaní, bývaní a zdravotnej starostlivosti medzi väčšinovým spoločenstvom obce a  medzi skupinou občanov MRK  tak čoraz viac prehlbujú výraznú sociálnu izoláciu medzi  marginalizovanou skupinou a ostatnými obyvateľmi obce Hrabušice.

“.

Aktivity projektu prispievajú k plneniu základnej podmienky PSK v kľúčových oblastiach definovaných v Stratégii rovnosti, inklúzie a participácie Rómov do roku 2030.

  • Podpora preventívno-informačných programov smerujúcich k zvýšeniu občianskej zodpovednosti a zlepšeniu občianskeho spolunažívania,
  • Podpora systematického poskytovania sociálnych a asistenčných služieb v obciach s prítomnosťou MRK zameraných na zvýšenie zamestnateľnosti ľudí žijúcich v prostredí MRK (t.j. terénna práca v obci, terénna sociálna práca v obci  Hrabušice v oblasti sociálnych služieb). 

Projekt je plne v súlade s globálnym cieľom,,Zlepšiť zamestnateľnosť a zvýšiť zamestnateľnosť Rómov,špecificky MRK, vytváraním možnosti vedúcich a ich uplatneniu sa na trhu práce."

Hlavným cieľom projektu MOaPS je posilnenie miestneho aktivizmu, podpora komunitného rozvoja, zníženie páchania protispoločenských činností, udržiavanie verejného poriadku a štandardnej kvality životného prostredia v lokalite, kde žijú obyvatelia MRK.

Ďalšie ciele projektu: podpora prevencie a informovanosti smerujúca k zvýšeniu občianskej zodpovednosti a zlepšeniu občianskeho spolunažívania a podpora vzdelávania a zamestnanosti  v obci s  prítomnosťou marginalizovanej rómskej komunity s predpokladom dlhodobého uplatnenia MRK na trhu práce.

Činnosť MOaPS prispeje k zlepšeniu kvality života v sídelných komunitách, čo zabezpečí:

  • zvýšenie občianskej zodpovednosti a zlepšenie medziľudských a susedských vzťahov a spolunažívania v rámci obce,
  • predchádzanie vzniku a zabránenie prehlbovania sociálnych patológií.

Podpora sociálno-ekonomickej integrácie marginalizovaných komunít, ako sú napríklad Rómovia (ESF+) - menej rozvinuté s predpokladom dlhodobého uplatnenia MRK na trhu práce.

Typ akcie: Podpora preventívno-informačných programov smerujúcich k zvýšeniu občianskej zodpovednosti a zlepšeniu občianskeho spolunažívania, v rámci ktorej žiadateľ zabezpečí aktivity:

1. Využiť nástroj Miestnej  občianskej a preventívnej služby v obci Hrabušice na podporu komunitného života,

2. zníženie páchania protispoločenského konania , udržanie verejného poriadku a štandardnej kvality životného prostredia v obci Hrabušice.

3. Zlepšenie ochrany života, zdravia a majetku prostredníctvom informačno-preventívnych aktivít,

4. ochrana  detí a mládeže pred negatívnymi javmi

5. ochrana životného prostredia a zlepšivanie kvality života v obci

6. ochrana verejného poriadku a bezpečnosti osôb

7. podpora senzibilizácie verejnosti v oblasti zbližovania komunít a budovania dobrých susedských vzťahov

8. vzdelávanie členov MOaPS.

6. Podporovanie obyvateľov MRK v recyklácii  a triedení odpadu  a oboznamovanie s významom recyklácie a triedenia  odpadu

7. Kontrola obyvateľov MRK zameraná na zákaz spaľovania komunálnych odpadov na voľnom priestranstve, vysvetľovanie negatívnych javov spojených so spaľovaním.

8.Upozorňovanie na zákaz vypaľovania trávy, lesných a lúčnch porastov a kontrola dodržiavania zákazu zakladania ohňov na miestach, ktoré na to nie sú určené.

Obec Hrabušice prostredníctvom nového projektu MOaPS prispeje k integrácii marginalizovanej skupiny obyvateľstva a postupnému vytváraniu inkluzívnej spoločnosti, z dôvodu, že umožní znevýhodneným plne sa zapojiť do spoločnosti, opierajúc sa o princípy rovnosti príležitotí, spravodlivosti, spolupráce a solidarity, čo obohatí celú spoločnosť.Vytvorením pracovných miest pre príslušníkov MRK zabezpečí integráciu s príslušníkmi majoritnej spoločnosti, odtráni systémové prekážky nepriamo obmedzujúce prístup skupín udí k poskytovaným službám.

Prostredníctvom projektu MOaPs Obec Hrabušice prispeje k procesu destigmatizácie zabezpečením vzdelávacích aktivít, ktoré akcentujú vôľu marginalizovanej komunity pracovať na zlepšení ich situácie.

Vytvorením dostupnosti obecných služieb, zamestnaním prostredníctvom projektu MOaPS,  skvalitnení čistoty verejných priestranstiev, zamedzením vytvárania  čiernych skládok, zabezpečením verejného poriadku vytvorením MOaPS Obec Hrabušice pomôže prerušiť popísanú gradáciu sociálneho vylučovania a postupne zmeniť charakter geta na obojstranne akceptovateľnú a prirodzenú súčasť obce.

Miesto realizácie projektu Obec Hrabušice (NUTS V),  okres Spišská Nová Ves (NUTS IV),  Košický kraj (NUTS III).

Obec Hrabušice sa nachádza v Atlase rómskych komunít 2019.

Výdavky projektu definované v prílohe P1_1ZoNFP - Rozpočet projektu sú podľa prílohy Výzvy "P04-Zoznam oprávnených výdavkov" v plnej miere oprávnené.

V rámci PSK sú oprávnenými skupinami: 

obyvatelia MRK

obyvatelia v sídlach s prítomnosťou MRK.

Obec v rámci projektu zamestná 8 pracovníkov na pozíciu MOaPS po dobu 30 mesiacov.

P0014 - Počet podporovaných orgánov verejnej správy  alebo verejných služieb na národnej, regionálnej alebo miestnej úrovni: 1

P0129 -  počet zamestnancov poskytujúcich asistenčné služby: 8

P0130 - počet zamestnancov z MRK poskytujúcich asistenčné služby: 8

PR094 - počet hodín pri poskytovaní asistenčných a preventívno-informačných služieb: 37270.

Počet hodín pri poskytovaní asistenčných a preventívno-informačných služieb bol stanovený súčinom počtu mesiacov projektu, počtom zamestnancov z MRK a priemerným počtom odpracovaných hodín v mesiaci. Z výsledného počtu osobohodín boli odpočítané: počet hodín nároku  zamestnancov na dovolenku: 500, počet hodín nároku za celodenné ošetrenie: 140, počet hodín voľna počas sprievodu k lekárovi: 140, počet hodín účasti na vzdelávacích aktivitách: 128, počet hodín prípadnej práceneschopnosti zamestnancov: 202, počet hodín pracovného voľna: 20.

Obec Hrabušice  plnením projektu zabezpečí splnenie ďalších ukazovateľov, a to:

DO001 - počet vyškolených zamestnancov MOaPS v oblasti separovania odpadov a odpadového hospodárstva: 8

DO002 - počet vzdelávacích aktivít, ktoré absolvujú zamestnanci MOaPS: 2

Aktivity  MOaPS prispejú v Obci Hrabušice k zlepšeniu kvality života v komunite MRK, najmä prostredníctvom::

1. ochrany života, zdravia a majetku prostredníctvom informačno-preventívnych aktivít,

2. zlepšovania ochrany detí a mládeže pred negatívnymi javmi,

3. ochrany životného prostredia a zlepšovanie kvality života v obci,

4. ochrany  verejného poriadku a bezpečnosti osôb, 

5. podpory senzibilizácie verejnosti v oblasti zbližovani komunít a budovania dobrých susedských vzťahov,

5. vzdelávania členov MOaPS.

Činnosť MOaPS svojím preventívnym a informačným charakterom prispeje okrem zvýšenia občianskej zodpovednosti aj k zlepšeniu medziľudských a susedských vzťahov, spolunažívania v rámci obce a komunity, k predchádzaniu vzniku a zabráneniu prehlbovania socálnych patológií.

- v súčinnosti s Policajným zborom SR  - najmä ochrana verejného poriadku , predchádzaním vzniku konfliktov a prevenciou protiprávneho správania sa vo vylúčenej lokalite, ochrana súkromného a verejného majetku, prechádzanie poškodzovania majetku obyvateľov MRK a ostatných obyvateľov a verejného majetku, ochrana životného prostredia, ohlasovanie požiarov, prevencia protiprávneho správania pri nakladaní s odpadmi, plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky v obci, najmä v súvislosti s pohybom po komunikácii a prechodom cez cestu.

  1. uchádzač má minimálne 18 rokov
  2. dobrý zdravotný stav
  3. má spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu,
  4. zamestnanec nesmie  byť právoplatne odsúdený za trestný čin podľa "1. hlavy Trestné činy proti životu a zdraviu" Trestného zákona č. 300/2005 Z.z.  a akýkoľvek zločin v zmysle Trestného zákona č. 300/2005 Z.z. 
  5. Ukončené základné, stredné, prípadne vyššie vzdelanie – výhoda,
  6. Znalosť slovenského jazyka 
  7. Znalosť jazyka cieľovej skupiny - výhoda (napr. rómsky jazyk,)
  8. Znalosť obyvateľov cieľovej skupiny (obyvateľov komunity)
  9. Akceptácia zo strany komunity
  10. Trvalý pobyt v mieste pracovného pôsobenia 
  11. Predchádzajúce skúsenosti s činnosťou hliadky v obci.

  • Motivácia pre prácu s členmi skupín postihnutých alebo ohrozených sociálnym vylúčením , aktívne zapájanie sa do komunitného života, dobrovoľnícke činnosti,
  • Schopnosť pracovať v tíme, schopnosť riešiť problémy komunity v medziach zverených kompetencií,
  • Komunikačné zručnosti, flexibilita, zodpovednosť, spoľahlivosť,
  • Osobný záujem priebežne sa vzdelávať v odbornej problematike.

Viac
Subjekt
Obec Hrabušice
Miesta realizácie
Hrabušice
Stav
Zmluva uzavretá
Realizácia
01.03.2024 - 01.08.2026
Celková suma
327,673 €
Vlastné zdroje
0 €
Vyčerpané z projektu
0 €
Operačný program
SK - Program Slovensko - SK - EFRR/KF/FST/ESF+
Názov Typ Plánovaný začiatok Skutočný začiatok Plánovaný koniec Skutočný koniec
Názov
"Podpora komplexného poskytovania miest…
Typ
Podpora preventívno…
Plánovaný začiatok
01.03.2024
Skutočný začiatok
-
Plánovaný koniec
01.08.2026
Skutočný koniec
-
Názov
Podporné aktivity
Typ
Podporné aktivity
Plánovaný začiatok
-
Skutočný začiatok
-
Plánovaný koniec
-
Skutočný koniec
-
Názov Hodnota Cieľ Naposledy aktualizované Riziko
Názov
Počet podporovaných orgánov verejnej správy alebo verejných služieb na národnej, regionálnej alebo miestnej úrovni
Hodnota
-
Cieľ
1,0 (počet subjektov)
Naposledy aktualizované
-
Riziko
-
Táto stránka používa cookies, ktoré nám pomáhajú web ďalej vylepšovať. Zakliknutím políčka „Súhlasím“ prehlasujete, že ste sa zoznámili s našou politikou využívania súborov cookies zverejnenou v dokumente Cookies.