Popis projektu

Predmetom projektu/žiadosti je II. etapa výstavba chodníka v zastavanom území obce Svätý Anton, ktorý je navrhnutý súbežne s frekventovanou cestou I. triedy I/51 (Hronská Breznica - Kozelník - Banská Belá - Banská Štiavnica - Svätý Anton - Prenčov - Hontianske Nemce). V súčasnosti sú chodníky zrealizované len úsekovo. Vzhľadom na intenzitu dopravy a pohyb chodcov (obyvatelia a návštevníci obce) je potrebné dobudovať chodníky v celom úseku cesty I. triedy (zastavané územie obce). 

- vybudovanie chodníka pre peších v dĺžke 375,95 m zastavanom území obce Svätý Anton za účelom zlepšenia technickej infraštruktúry obce a zvýšenia bezpečnosti chodcov. Chodník je navrhnutý súbežne s frekventovanou cestou I. triedy I/51 (Hronská Breznica - Kozelník - Banská Belá - Banská Štiavnica - Svätý Anton - Prenčov - Hontianske Nemce).

  1. zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky a zatraktívnenie obce
  2. zatraktívnenie obce.

Obec napĺňaním svojich dlhodobých cieľov, medzi ktoré patrí aj zlepšovanie miestnej infraštruktúry, poskytuje kvalitnejšie miestne služby a tým prispieva k zvyšovaniu kvality života obyvateľov  aj návštevníkov vidieckej obce.  V tomto prípade sa jedná o aktivitu, ktorou bude podporený miestny rozvoj vidieckej oblasti, a rekonštrukcia miestnych komunikácií, lávok, mostov, a záchytných parkovísk, autobusových zastávok.

Obec Svätý Anton s celkovým počtom obyvateľov cca 1199 (k 31.12.2019 zdroj ŠUSR), kde miestna rómska komunita (MRK) tvorí 4,08% z celkového počtu obyvateľov (údaj z evidencie obecného úradu). Príslušníci MRK žijú prevažne v segregovanej osade v južnej časti obce, kde je  8 rodinných domov a 1 bytový dom so 4 bytmi. 

Potreba vybudovať II. etapu chodníka v husto obývanej časti obce (bytové domy a rodinné domy),vyplynula na základe identifikovaných nedostatkov. Územím obce vedie frekventovaná cestná komunikácia 1. triedy I/51. Predmetná komunikácia je takmer v celom úseku bez chodníka pre peších a táto skutočnosť negatívne vplýva na bezpečnosť a zdravie osôb. 

: Projekt je navrhnutý na pozemku parcelné číslo E-KN 1721 v zastavanom území obce Svätý Anton, zapísaný na liste vlastníctva číslo 1 – vlastník obec Svätý Anton (to znamená, že žiadateľ má vysporiadané vlastnícke vzťahy k pozemku, na ktorom sa má projekt realizovať).

: Projekt sa bude realizovať prostredníctvom jednej hlavnej aktivity, ktorou je výstavba II. etapy chodníka pre peších. II. etapa výstavby chodníka je navrhnutá z južnej časti obce po objekt predajne COOP Jednota, vpravo pozdĺž cesty. V rámci  projektu bude vybudovaná aj dažďová kanalizácia, ktorá nahradí existujúci rigol, ktorý bude výstavbou chodníka zrušený - prestavaný na krytú/uzatvorenú dažďovú kanalizáciu. Uličné vpuste, ktoré nie je možné osadiť v chodníku vzhľadom na existenciu podzemných vedení inžinierskych sietí, budú vytvorené v krajnici cesty pri obrubníku.

- II. etapa dĺžka 375,95 m

v rámci chodníka: úsek 1, dĺžka 136 m a úsek 2, dĺžka 216 m  

Návrhom nedôjde k zásahu do existujúceho priečneho profilu komunikácie, dôjde len k rozšíreniu spevnenej časti samotným telesom nového chodníka. Uličné vpuste, ktoré nie je možné osadiť v chodníku vzhľadom na existenciu podzemných vedení inžinierskych sietí, budú vytvorené v krajnici cesty pri obrubníku. Výstavba chodníka so súvisiacim odvodnením územia pomôže k zvýšeniu kvality života obyvateľov obce, nakoľko v súčasnosti bez existujúceho chodníka sú chodci vystavovaní riziku na frekventovanej ceste I. triedy I/51. V rámci stavby nevzniknú žiadne ďalšie investície, nedôjde k prekládke inžinierskych sietí. Počas výstavby bude čiastočne obmedzená doprava a to len v nevyhnutnom časovom intervale na ceste I/51 a priľahlých miestnych komunikáciách. Výstavba chodníka so súvisiacim odvodnením územia pomôže k zvýšeniu kvality života obyvateľov obce, nakoľko v súčasnosti bez existujúceho chodníka sú chodci vystavovaní riziku na frekventovanej ceste I. triedy I/51. V rámci stavby nevzniknú žiadne ďalšie investície, nedôjde k prekládke inžinierskych sietí. Počas výstavby bude čiastočne obmedzená doprava a to len v nevyhnutnom časovom intervale na ceste I/51 a priľahlých miestnych komunikáciách. Vlastníkom chodníka bude žiadateľ - obec Svätý Anton. Vlastníkom a správcom cesty je Slovenská správa ciest.

- vyhotovenie projektovej dokumentácie a vybavenia stavebného povolenia - stavebné povolenie vydala obec Prenčov dňa 10.1.2020 pod číslom OCÚ-S2019/00125, rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť dňa 18.2.2020

- vykonanie verejného obstarania a realizovanie stavebných prác, ktoré budú vykonávané dodávateľsky víťazom verejného obstarávania - Skanska SK a. s. Krajná 29, Bratislava

- vypracovanie žiadosti o NFP

- fyzická realizácia projektu - výstavba chodníka

- vecné, finančné zúčtovanie, monitorovanie projektu.

Chodník bude pozdĺž cestnej komunikácie I/51. Vybrané materiály a technológie sú štandardné stavebné materiály a technológie, projektová dokumentácia bola predmetom posúdenia dotknutých orgánov. Navrhované postupy a riešenia sú štandardné stavebné postupy pri realizácii výstavby chodníkov. 

Realizácia stavebných prác na projekte nebude mať negatívny dopad na životné prostredie. V rámci projektu nie je predpokladaná manipulácia s nebezpečnými látkami vyžadujúca vykonať opatrenia proti ich prieniku do podložia. Odpady vzniknuté počas realizácie projektu budú zneškodnené skladovaním na riadnej skládke.

Z hľadiska predmetu činnosti, organizačného zabezpečenia, profesnej histórie a kvalifikácie má obec skúsenosti s realizáciou projektov spolufinancovaných zo zdrojov EÚ. 


Na realizácii projektu budú participovať pracovníci so skúsenosťami v oblasti projektového manažmentu, riadenia, financií a výstavby, čím sa zabezpečí bezproblémový priebeh realizácie predkladaného projektu. Celkové zabezpečenie realizácie projektu bude znášať žiadateľ.

Projektový manažment bude vykonávaný internými pracovníkmi obce, obsahuje:                                                  - riadenie projektu - sledovanie harmonogramu a priebehu aktivít projektu, lehôt a termínov v zmysle zmluvy o poskytnutí NFP, komunikácia s príslušným projektovým manažérom, poskytovanie informácií súvisiacich s priebehom realizácie projektu na základe žiadosti, vypracovanie návrhu zmien zmluvných podmienok, doplnenie/prepracovanie príloh Zmluvy o NFP v súlade s iniciovanou zmenou, návrh úpravy zmluvných podmienok s dodávateľmi, priebežné sledovanie zmien legislatívy/usmernení a informovanie klienta o relevantných zmenách týkajúcich sa implementácie projektu, poradenstvo a konzultácie v oblasti informovania verejnosti o získanej pomoci - publicita projektu.

- vypracovávanie žiadostí o platbu (priebežná/záverečná) v súlade s platnou príručkou pre prijímateľa a úkony/činnosti s tým spojené

- vypracovávanie monitorovacích správ (priebežná/záverečná) v súlade s platnou príručkou pre prijímateľa a úkony/činnosti s tým spojené.

Realizáciu hlavnej aktivity projektu – výstavba chodníka - bude zabezpečovať stavebná spoločnosť, ktorej ponuka bola v rámci VO vyhodnotená ako najvýhodnejšia. Stavba podlieha kolaudácii. Po ukončení stavebných prác a kolaudácií bude chodník uvedený do správy a údržby obce (žiadateľ).
Popis kapacity žiadateľa, na zabezpečenie prevádzky projektu po realizácii projektu:  
Za udržateľnosť výstupov projektu bude v plnej miere zodpovedať obec Svätý Anton, ako žiadateľ o NFP. Za účelom hladkej a úspešnej implementácie projektu bol vytvorený projektový tím zložený z interných aj externých odborníkov. V oblasti projektového manažmentu projektový tím čerpá a bude čerpať zo skúseností svojich členov. Materiálno-technické zabezpečenie činnosti a údržba sa bude vykonávať v systéme kombinácie interných zamestnancov obecného úradu a externých dodávateľov.
Účelnosť navrhnutého systému riadenia. Realizačný team bude zložený z pozícií:  
- projektový manažér, manažér pre publicitu

- finančný manažér 

- administratívna pracovníčka.

Do poradenskej pozície vstúpia aj členovia stavebnej komisie obecného zastupiteľstva so skúsenosťami so stavebným dozorom a realizáciou stavieb. Členovia projektového tímu majú dlhoročné skúsenosti v danej oblasti a sú v pracovno-právnom vzťahu k žiadateľovi.

Materiálno-technické zázemie pre realizáciu riadenia projektu zabezpečí obec Svätý Anton vlastnými kancelárskymi priestormi, počítačovým vybavením a inými materiálno-technickými prostriedkami potrebnými pre riadenie projektu.

Propagácia a informovanosť o projekte bude realizovaná prostredníctvom webovej stránky obce a obecných novín OSA, ktoré sú distribuované do každej domácnosti a zverejnené na internete, ako aj formou informačného plagátu, ktorý bude umiestnený na viditeľnom mieste v obci.

Projekt prispeva k Fokusovej oblasti 6B - Podpora miestneho rozvoja vo vidieckych oblastiach.

Žiadateľ má zámer využiť kombináciu systému financovania refundáciou a zálohových platieb max. do výšky 50% v súlade s podmienkami výzvy. Celková výška výdavkov na stavebné práce predstavuje sumu 47.750,20 €, pričom žiadateľ si nárokuje výdavky vo výške 17.900,- € a zostávajúce výdavky si bude hradiť s vlastných zdrojov.  Výdavky projektu spĺňajú podmienku hospodárnosti a efektívnosti. Rozpočet bol stanovený na základe výsledku ukončeného verejného obstarávania. Víťazná ponuka splnila všetky podmienky uvedené vo výzve na predloženie ponúk a mala najvýhodnejšiu cenu. Verejné obstarávanie bolo uskutočnené podľa § 117 zákona č. 343/2015 Z. z. o verejnom obstarávaní. Oprávnené výdavky, ktoré sú predmetom žiadosti sú uvedené v priloženom rozpočte.

Viac
Subjekt
Obec Svätý Anton
Miesta realizácie
Svätý Anton
Stav
Zmluva uzavretá
Realizácia
01.06.2020 - 01.09.2020
Celková suma
17,900 €
Vlastné zdroje
0 €
Vyčerpané z projektu
0 €
Druh projektu
CLLD (Miestny rozvoj vedený komunitou)
Výzva
Operačný program
Program rozvoja vidieka 2014-2020
Názov Typ Plánovaný začiatok Skutočný začiatok Plánovaný koniec Skutočný koniec
Názov
Podporné aktivity
Typ
Podporné aktivity
Plánovaný začiatok
-
Skutočný začiatok
-
Plánovaný koniec
-
Skutočný koniec
-
Názov
výstavba chodníka
Typ
6B. Podpora na inve…
Plánovaný začiatok
01.06.2020
Skutočný začiatok
29.06.2020
Plánovaný koniec
01.09.2020
Skutočný koniec
25.09.2020
Názov Hodnota Cieľ Naposledy aktualizované Riziko
Názov
Počet novovytvorených pracovných miest projektom prepočítaný na ekvivalent plného pracovného úväzku
Hodnota
-
Cieľ
0,0 (pracovné miesto)
Naposledy aktualizované
-
Riziko
-
Názov Vlastník dokladu Dodávateľ Žiadaná suma Schválené na preplatenie Realizácia
Názov

Položky schválené na preplatenie z fa č. 8941003594

Faktúra - stavebné práce - výstavba chodníka

Vlastník dokladu
Obec Svätý Anton
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
15,762 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
21.09.2020
Názov

Položky nad rámec schválenej dotácie z fa 8941003594

Faktúra - stavebné práce - výstavba chodníka

Vlastník dokladu
Obec Svätý Anton
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
-
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
21.09.2020
Názov

Položky nad rámec schválenej dotácie z fa 8941003680

Výstavba chodníka II.etapa - dofakturovanie prác

Vlastník dokladu
Obec Svätý Anton
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
-
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
16.12.2020
Názov

Položky nad rámec schválenej žiadosti z fa 8941003594

Výstavba chodníka II.etapa - dofakturovanie prác

Vlastník dokladu
Obec Svätý Anton
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
-
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
16.12.2020
Názov

Položky schválené na preplatenie z fa 8941003680

Výstavba chodníka II.etapa - dofakturovanie prác

Vlastník dokladu
Obec Svätý Anton
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
1,921 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
16.12.2020
Názov IČO
Názov
Skanska SK, a.s.
IČO
31611788
Táto stránka používa cookies, ktoré nám pomáhajú web ďalej vylepšovať. Zakliknutím políčka „Súhlasím“ prehlasujete, že ste sa zoznámili s našou politikou využívania súborov cookies zverejnenou v dokumente Cookies.