Popis projektu

Projekt sa zameriava na realizáciu aktivít v rámci aktivity podpora na investície do vytvárania, zlepšovania alebo rozširovania miestnych základných služieb pre vidiecke obyvateľstvo vrátane voľného času a kultúry a súvisiacej infraštruktúry

Hlavným cieľom je zvýšenie kvality života pre vidiecke obyvateľstvo, podpora miestneho rozvoja vo vidieckych oblastiach so zámerom skvalitniť infraštruktúru pre poskytovanie miestnych služieb.

Špecifické ciele:

  • pozitívne ovplyvniť kvalitu života občanov na vidieku
  • zintenzívniť spoluprácu občanov
  • vytvoriť možnosti pre kultúrny a spoločensky život v obci
  • podpora cestovného ruchu

ako aj ďalšie ktoré sa zameriavajú na nasledovne oblasti

  • zvýšenie kvality života obyvateľov na vidieku a služieb pre návštevníkov
  • zvýšenie konkurencieschopnosti vidieckej oblasti
  • zvýšenie atraktívnosti obce v oblasti poskytovaných služieb

Podpora miestneho rozvoja vo vidieckych oblastiach, vytváraním podmienok pre trávenie voľného času vrátane príslušnej infraštruktúry – a do rekonštrukcie objektov v obci pre komunitnú/spolkovú a kultúrnu činnosť prostredníctvom rekonštrukcií existujúcich kultúrnych domov.

Predmetom tohto projektu je rekonštrukcia sociálnych priestorov v Kultúrnom roľníckom dome v obci Závadka.

Kultúrny roľnícky dom bol postavený v roku 1939 z vlastných prostriedkov obyvateľov obce. Budova je zanedbaná, značne opotrebovaná a vzhľadom na jej vek už dávno nevyhovuje súčasným technickým a estetickým štandardom a požiadavkám. V havarijnom stave sú hlavne sociálne zariadenia a kuchyňa. Budova je jediným priestorom v obci kde sa konajú rôzne kultúrno-spoločenské akcie, verejné zhromaždenia a slúži zároveň ako miesto stretávania sa občanom pri  rôznych súkromných ako aj verejných zhromaždeniach, ktoré sa zameriavajú na zlepšovanie vzťahov v rámci komunity.

Jestvujúce sociálne priestory sa nachádzajú v roľníckom kultúrnom dome v obci Závadka. Samotná nosná stavba pozostáva z tehlového muriva hr.530mm uloženého na betónovom základe. Takisto priečne murivo pozostáva z tehál pálených plných hr.1250mm. Stropná konštrukcia je riešená zo stropných dosiek, na ktorých je vápenná omietka. V časti určenej na rekonštrukciu je osadený sadrokartónový strop nutný k demontáži. Strešná konštrukcia samotnej stavby je riešená dreveným krovom a plechovou krytinou. V časti navrhovanej na rekonštrukciu sa nachádzajú priestory sociálnych zariadení, ktoré nezodpovedajú súčasným potrebám a preto potrebujú stavebné úpravy  

Jedná sa o WC muži o rozmere 2854mm x 108mm, WC ženy v rozmere 955mm x 2854mm, ako aj chodby v časti určenej pre ženy a spoločnej chodby.

Pre realizáciu výstavby budú na stavenisku k dispozícií existujúce siete. Výstavba predpokladá rozsah staveniska na pozemku obce bez nárokov na plošný záber susedných parciel. Priestor staveniska bude ohraničený oplotením. Plochy určené na skladovanie budú vopred pripravené aj s komunikáciami na prísun a odber materiálu. Všetky vstupy na stavenisko budú  uzatvárateľne a uzamykateľné, označené tabuľkami o zákaze vstupu nepovolaným osobám.

Uvedené priestory budú slúžiť pôvodnému účelu ako sociálne priestory, ale lepšie využitie týchto priestorov bude spočívať v tom, že budú oddelené priestory žien a mužov oproti pôvodnému stavu keď dochádzalo ku kontaktu pohlaví v chodbe a tiež pri otváraní dverí pohľadom do vnútra v jednotlivých častiach nebolo zabezpečené súkromie. V samotnej budove sa usporadúvajú kultúrne podujatia, stretnutia a iné významné podujatia obce.

Cieľové skupiny obyvateľstva

Vo vzťahu k predmetu projektu

  • obyvatelia obce s dôrazom na rizikové skupiny obyvateľstva – starší ľudia, deti, znevýhodnene osoby
  • návštevníci obce (v rámci rodinných príbuzenstiev)
  • právnické osoby
  • subjekty v zriaďovateľskej pôsobnosti obce

Obec Závadka sa nachádza v severovýchodnej časti Košického kraja, tvorí južnú nábrežnú časť vodnej nádrže Zemplínska šírava a zároveň severnú časť Východoslovenskej roviny južne od predhoria Vihorlatských vrchov.

Hlavné väzby určuje blízkosť mesta Sobrance, mesta Michalovce a krajského mesta Košice. Ďalšou významnou väzbou je blízkosť hraníc s Ukrajinou. Tieto väzby územia v širších súvislostiach vytvárajú základné predpoklady a podmienky v ďalšom rozvoji obce. Sídelnú štruktúru hodnoteného územia sústava domovej zástvby, ktorá je súčasťou osídlenia južného brehu Zemplínskej šíravy a osídlenia priestoru okolo cesty I/50 Michalovce - Sobrance. Z hľadiska regionálnych a národných rozvojových zámerov osídlenia (Koncepcia územného rozvoja Slovenska 2001 a ÚPN-VÚC Košického kraja, zmeny a doplnky 2004), sa územie obce aj mikroregiónu nachádzajú na východoslovenskej rozvojovej osi prvého stupňa: Košice – Sečovce – Michalovce – Sobrance – hranice UR, ktorej osou a ťažiskom je cesta I. triedy č. 50 a priestor okolo nej.

Architektonicko – konštrukčné riešenie zohľadňuje jestvujúci stav, okolie a požiadavky obce. Predpokladom sú materiály a povrchové úpravy vyššieho štandardu s dôrazom na technickú realizáciu a kvalitný remeselný detail.

Stavba nebude mať nepriaznivý estetický ani ekologický vplyv na okolitú zástavbu a životné prostredie. Nedôjde k výrubu hodnotných drevín, záberu poľnohospodárskej pôdy, ani k zvýšeniu úrovne exhalátov a škodlivín.

V rámci projektu sa plánuje:  búranie priečok a vybudovanie 2 nových priečok, vybúranie otvoru na nové dvere, odstránenie starých a montáž nových obkladov, dlažieb a stropných podhľadov, úprava schodiska pri vstupe, rekonštrukcia rozvodov vody, odpadu, vykurovania a elektroinštalácie, rekonštrukcia osvetlenia. Osadenie nových dverí, inštalácia toaliet, umývadiel a batérií.

Navrhovane riešenie úpravy týchto priestorov pozostáva z vybúrania starých tehlových priečok o rozmere 500x250x100 mm a podmuroviek z tvárnic o rozmere 500x250x75 čím sa zároveň uvedené priestory rozšíria. Zároveň sa upravia vstupy do jednotlivých častí a dôjde k osadeniu dverí v oboch častiach. V mužskej a ženskej časti dôjde k osadeniu WC, pisoáru a 2ks umývadiel v oboch častiach. Pre presvetlenie priestorov v ženskej časti budú osadené v priečke sklenené tvárnice o rozmere 190x190x80 mm. Vzhľadom na to, že stavba je stará s hrubými múrmi, v uvedených častiach je dosť chladno. Z toho dôvodu budú osadené v jednotlivých častiach elektrické vykurovacie telesa rebríkové 2 ks na zabezpečenie tepla.

Rozpadávajúce sa okno v mužskej časti sa vymení a pri vstupných dverách z vnútornej časti sa osadí 1 stupeň kvôli výškovému rozdielu, aby nedošlo k úrazu hlavne starších občanov.

Podlahy budú osadené z keramických dlaždíc. Takisto dôjde k výmene obkladov, ktoré budú siahať až k stropu. Pretože priestory sú takmer celkom rekonštruované, je nutné urobiť rozvod elektroinštalácie, rozvod vody a odpadov k jednotlivým zariadeniam. Na strop sa osadí sadrokartón.

Uskutočnenie projektu v obci Závadka s hlavným cieľom zvýšenia kvality života pre vidiecke obyvateľstvo, podporou miestneho rozvoja vo vidieckych oblastiach so zámerom skvalitniť infraštruktúru pre poskytovanie miestnych služieb. Prináša celý rad výhod pre vidiecke obyvateľstvo a to hlavne možnosťou plnohodnotné využívať dom smútku vrátane prístupu pre imobilných občanov.

Roľnícky dom slúži nie len obyvateľom obce ale aj obyvateľom ktorí pochádzajú z obce a majú tu svoje rodiny.

Zároveň projektom sa vytvoria aj vhodné podmienky pre zlepšenie voľnočasového, kultúrneho a spoločenského života v obci.

Stavba negatívne neovplyvní životné prostredie. Odpady sa budú zhromažďovať v kontajneroch, ktoré budú vyvážané s spoločnosťou na likvidáciu odpadu na základe uzatvorených zmlúv o likvidácií odpadu.

Rekonštrukcia a sfunkčnenie sociálnych zariadení v Dome Kultúry(Roľnícky dom) , možnosť plnohodnotného využitia pre obyvateľov obce a širokú verejnosť.

Spôsob financovania projektu -  poskytnutím zálohovej platby do výšky max 50% opravnených výdavkov projektu

Informácie k splneniu podmienok poskytnutia príspevku:

- č.2.4.2. - splnené - prvky zelenej infraštruktúry sú riešené vlastnými rozpočtovými nákladmi po ukončení realizácie stavebných prác projektu.

-č.2.6.1 - nerelevantné - projekt nerieši investície do využívania OZE

-č.2.6.3 - splnené - Projekt prispieva k jednej fokusovej oblasti  daného opatrenia – primárna fókusová oblasť 14.2. – 6B. Samotná investícia zlepšuje kvalitu života a bude mať vplyv na miestny ekonomický rozvoj v podobe vytvorenia podmienok pre podnikateľov a zároveň zlepšuje podmienky pre život obyvateľov a bude mať vplyv na zabránenie odlivu obyvateľov z vidieka. Pre efektívny a udržateľný rast vidieckych oblasti je vzhľadom na veľký potenciál vidieckeho cestovného ruchu týchto oblasti dôležite podporovať miestny rozvoj vo vidieckych oblastiach, vytváraním podmienok pre trávenie voľného času vrátane príslušnej infraštruktúry – a do rekonštrukcie objektov v obci pre komunitnú/spolkovú a kultúrnu činnosť prostredníctvom rekonštrukcií existujúcich kultúrnych domov, nakoľko prísun turistov do územia bude mať za následok zvýšenie príjmov obyvateľstva, diverzifikáciu ponúkaných služieb a v konečnom dôsledku zlepšenie ekonomického postavenia samotných obci.

-č. 2.6.5 - nerelevantné- projekt nie je rozdelený na etapy.

-č.2.6.6 - splnené -  Podmienka pri realizácií predmetného projektu je aj obsadenie jedného pracovného miesta, ktoré je aj súčasťou podpísanej zmluvy s úspešným uchádzačom.

Zhotoviteľ sa zväzuje, že na dobu realizácie projektu zamestná podľa zákona č.311/2001 Z.z. minimálne jednu nezamestnanú osobu z prostredia MRK s dôrazom na dlhodobo nezamestnané osoby MRK.

Forma zamestnania nie je určená, t.j. môže sa jednať o pracovný pomer na kratší pracovný čas (na dobu určitú alebo neurčitú), o dohodu o prácach vykonaných mimo pracovný pomer atď.

-č.2.6.7 - splnené - projekt je v súlade s PRO na roky 2019-2020, s PHSR KSK a CLLD stratégiou MAS OZ Medzi riekami

-č.2.9.4 - splnené - Obec Závadka postupovala v zmysle paragrafu 2 ods. 1 zákona č. 315/2016 o registri partnerov verejného sektora, uzatvorila zmluvu s uchádzačom ktorý je zapísaný v registri partnerov verejného sektora 

-č.2.9.9 - splnené - Obec Závadka zabezpečí hospodárnosť, efektívnosť a účinnosť použitia verejných prostriedkov aj v súlade s paragrafom 19 ods.3 zákona 523/2004  Z.z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy v znení neskorších predpisov.

-č.2.9.12 - splnené (formulár ŽoNFP - tabuľka čislo 15)

Viac
Subjekt
Obec Závadka
Miesta realizácie
Závadka
Stav
Zmluva uzavretá
Realizácia
01.01.2022 - 01.06.2022
Celková suma
12,979 €
Vlastné zdroje
0 €
Vyčerpané z projektu
0 €
Druh projektu
CLLD (Miestny rozvoj vedený komunitou)
Operačný program
Program rozvoja vidieka 2014-2020
Názov Typ Plánovaný začiatok Skutočný začiatok Plánovaný koniec Skutočný koniec
Názov
Rekonštrukcia sociálnych zariadení v Ku…
Typ
6B. Podpora na inve…
Plánovaný začiatok
01.01.2022
Skutočný začiatok
13.01.2022
Plánovaný koniec
01.06.2022
Skutočný koniec
14.02.2022
Názov
Podporné aktivity
Typ
Podporné aktivity
Plánovaný začiatok
-
Skutočný začiatok
13.01.2022
Plánovaný koniec
-
Skutočný koniec
14.02.2022
Názov Hodnota Cieľ Naposledy aktualizované Riziko
Názov
Počet novovytvorených pracovných miest projektom prepočítaný na ekvivalent plného pracovného úväzku
Hodnota
-
Cieľ
0,0 (pracovné miesto)
Naposledy aktualizované
-
Riziko
-
Názov Vlastník dokladu Dodávateľ Žiadaná suma Schválené na preplatenie Realizácia
Názov

stavebné práce

Faktúra

Vlastník dokladu
Obec Závadka
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
12,979 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
07.03.2022
Táto stránka používa cookies, ktoré nám pomáhajú web ďalej vylepšovať. Zakliknutím políčka „Súhlasím“ prehlasujete, že ste sa zoznámili s našou politikou využívania súborov cookies zverejnenou v dokumente Cookies.