Popis projektu

Cieľom projektu je rekonštrukcia silážneho žľabu ako adekvátnej skladovacej kapacity na krmivá pre živočíšnu výrobu, čo bude mať za následok zlepšenie welfare zvierat v podobe ľahkej dostupnosti vlastného ekologického krmiva pre živočíšnu výrobu žiadateľa, čím sa zníži závislosť na dodávateľoch a zvýši sa pridaná hodnota záverečného produktu – mlieka a mäsa.

Poľnohospodárske družstvo Važec funguje v poľnohospodárstve od roku 1960, toto obdobie na slovenské pomery už znamená istú tradíciu a súbor skúseností a podnik predstavuje stabilného a dlhodobého člena poľnohospodárskej komunity na Slovensku. Podnik svojou poľnohospodárskou výrobou nadväzuje na dlhoročnú históriu bývalého poľnohospodárskeho družstva v obci Važec. Bývalé družstvo prešlo transformáciou vlastníckych vzťahov a v súčasnosti napreduje smerom jasnej vlastníckej štruktúre, ktorá je predpokladom transformácie ekonomickej nadväznosťou na poľnohospodársku tradíciu využíva nasledovných výhod:

  • diverzifikovaná poľnohospodárska výroba na relatívne väčšej výmere v porovnaní s konkurenciou,
  • diverzifikovaná spracovateľská činnosť – výroba a spracovanie mlieka, mliečnych výrobkov, syrov... (z ovčieho a hovädzieho mlieka)
  • široký aj keď zastaraný strojový park,
  • infraštruktúrne zázemie hospodárskeho dvora
  • dostatok ľudského kapitálu so skúsenosťami v spracovateľskej a poľnohospodárskej výrobe
  • stabilné dodávateľské ale najmä odberateľské vzťahy podniku dobrá pozícia v regióne

Poľnohospodárske družstvo Važec sa zaoberá rastlinnou i živočíšnou výrobou, spracovaním surovín zo zvierat (najmä mlieka) čím dosahuje optimálnu diverzifikáciu poľnohospodárskej  a spracovateľskej produkcie. Rastlinná a živočíšna produkcia dosahuje relatívne vyváženého pomeru. Diverzifikácia rizík poľnohospodárskeho podnikania na dva sektory (RV a ŽV) umožňuje lepšie prekonávať výkyvy úrod či kolísanie cien komodít. Živočíšna výroba na svoju produkciu spotrebuje veľkú časť rastlinnej výroby, čiže je energeticky náročnejšia. Chov hospodárskych zvierat sa sústreďuje do veľkovýkrmní.

Činnosť žiadateľa je zameraná v živočíšnej výrobe najmä na chov dojníc, výkrm HD, chov hovädzieho dobytka bez trhovej produkcie mäsa, a chov oviec. Zo živočíšnej výroby realizuje tržby predovšetkým za mäso z jatočných jalovíc a kráv, mlieko, ale aj ovčie mlieko a výrobu mliečnych výrobkov, ktoré predáva aj priamo na vlastných predajniach, aj dodáva odberateľom na predaj.

  • zabezpečenie domácej produkcie kvalitného mlieka a mliečnych výrobkov na krytie súčasnej spotreby, vytvorenie rezervy pre možný nárast spotreby v budúcnosti
  • využitie komparatívnej výhody, ktorá umožňuje komodite zástavový dobytok efektívny export v rámci zahranično – obchodnej činnosti
  • dlhoročne dosahované aktívne saldo zahraničného obchodu s touto komoditou
  • výroba mlieka je technologicky a organizačne náročná, predovšetkým na obnovu technologických zariadení, na ktorú v budúcnosti nemusí mať časť poľnohospodárskych subjektov finančné prostriedky. Pôjde hlavne o subjekty, ktoré počas posledných rokov neriešili formou investícií technológiu získavania a prvotného ošetrenia mlieka
  • odhadnutý produkčný potenciál pôd Slovenska umožňuje chovať cca 550 tis. kráv
  • chov kráv s TP mlieka umožňuje efektívne využitie biomasy trvalých trávnych porastov, čím významne prispieva k zlepšovaniu kultúrneho charakteru krajiny
  • chov kráv s TP mlieka možno považovať za ekologické odvetvie, produkujúce v súlade s trvalo udržateľným rozvojom, vrátane výroby natur – produktov.

  • zabezpečenie domácej produkcie kvalitného mäsa a mäsových výrobkov na krytie súčasnej spotreby, vytvorenie rezervy pre možný nárast spotreby v budúcnosti
  • využitie komparatívnej výhody, ktorá umožňuje komodite zástavový dobytok efektívny export v rámci zahranično – obchodnej činnosti
  • dlhoročne dosahované aktívne saldo zahraničného obchodu s touto komoditou
  • spracovanie mäsa je technologicky a organizačne náročná, predovšetkým na obnovu technologických zariadení, na ktorú v budúcnosti nemusí mať časť poľnohospodárskych subjektov finančné prostriedky. Pôjde hlavne o subjekty, ktoré počas posledných rokov neriešili formou investícií technológiu získavania a prvotného spracovania mäsa
  • odhadnutý produkčný potenciál pôd Slovenska umožňuje chovať cca 550 tis. kráv
  • chov kráv bez TP mlieka umožňuje efektívne využitie biomasy trvalých trávnych porastov, čím významne prispieva k zlepšovaniu kultúrneho charakteru krajiny
  • chov kráv bez TP mlieka možno považovať za ekologické odvetvie, produkujúce v súlade s trvalo udržateľným rozvojom, vrátane výroby natur – produktov.

Geneticky je stádo hovädzieho dobytka obsadené (na mäso) a (na mlieko)ktoré sú pre tento účel produkcie veľmi vhodné.

Farma sa s danými počtami zvierat zaraďuje medzi stredne veľké farmy. Rast farmy a rozširovanie chovu je obmedzovaný infraštruktúrnym vybavením a možnosťami samofinancovania ďalších investícií.

V nadväznosti na uvedený strategický cieľ plánuje žiadateľ realizáciu investičného cieľa  - rekonštrukcia silážneho žľabu ako skladovacej kapacity krmiva pre živočíšnu výrobu žiadateľa.

Po ukončení realizácie aktivít projektu bude mať žiadateľ k dispozícií adekvátne, ekologicky nezávadné výrobné kapacity, v rámci ktorých môže skladovať siláž a zabzepečiť tak základný vstup pre svoju živočíšnu výrobu v podobe krmovinovej základne priamo v areály PD.

 

Zámerom žiadateľa je zabezpečiť jeho konkurencieschopnosť v trhovom prostredí Európskej únie tak, aby výroba v oblasti skladovania krmív vyhovovala po stránke ekonomickej efektívnosti a kvality, a dodržaní  nárokov na určitú úroveň kvality a objemu kapacít.

Ak chce žiadateľ splniť svoje ciele, musí urobiť opatrenia a investície, ktorými tieto úlohy dosiahne. Preto tento projekt, jeho realizáciu, považuje z jeho pohľadu za nevyhnutný.

Táto investícia je v súlade s krátkodobými ako aj dlhodobými cieľmi žiadateľa. V prípade, že by sa investícia nerealizovala, tak sa nevyrieši problém podnikateľského rizika poľnohospodárskej prvovýroby. Nerealizovanie projektu ohrozí ekonomickú efektivitu žiadateľovho podnikania.

Realizácia projektu aktivít projektu bude prebiehať výlučne dodávateľským spôsobom, nakoľko sa v tomto prípade jedná o stavebné práce, žiadateľ uzavrie na základe výberového konania realizovaného v zmysle platného usmernenia PPA s vybraným dodávateľom zmluvu o dielo, ktorá detailne upravuje dodávateľsko odberateľské vzťahy – lehotu dodania, fakturačné podmienky a podobne. Projekt bude realizovaný v zmysle predloženej technickej špecifikácie v súlade s odborným návrhom a v súlade so všetkým hygienickým a zdravotnými normami. Harmonogram projektu bude nastavený tak, aby bola zabezpečená kontinuita výroby, a aby sa jednotlivé časti dodávaných technologických liniek mohli postupne zapájať do výrobného procesu.

Údaje o projekte:

a) Spôsob financovania -

b) Primárna fokusová oblasť -

c) Oprávnenosť výdavkovoprávnenosť výdavkov – v zmysle definície vo výzve sú oprávnené investície do dlhodobého hmotného majetku vrátane lízingu a investícií na zlepšenie kvalitatívnych vlastností nehnuteľného dlhodobého hmotného majetku spojené s opisom činností  - predmetom projektu je investícia do dlhodobého hmotného majetku – rekonštrukcia stavebného objektu. Ostatné podmienky oprávnenosti sú preukázané najmä formulárom žiadosti o NFP a vykonaným výberovým konaním v zmysle aktuálneho Usmernenia PPA.

Rozpočet projektu, ktorý je súčasťou a prílohou projektovej dokumentácie vypracoval autorizovaný projektant s oprávnením na rozpočtovanie stavieb.  Následne žiadateľ zrealizoval výber dodávateľa v zmysle Usmernia PPA č. 8, získal 3 kompletné cenové ponuky, pričom víťazná bola nižšia ako predpokladaná hodnota zákazky vyčíslená autorizovaným projektantom.

Žiadateľ zároveň v rozpočte vyznačil , a tiež dotované výdavky, ktoré budú porovnané s programom ODIS na porovnanie hospodárnosti a efektívnosti. Podľa predbežnej kontroly by všetky výdavky mali spĺňať požiadavky na maximálne limity uvedených výdavkov.

Z hľadiska účelnosti sa jedná len o nevyhnutné výdavky na dosiahnutie cieľa – ktorým je opätovné sfunkčnenie a odstránenie havarijného stavu silážneho žľabu. Žiadateľ bude mať v rámci projektu aj oprávnené výdavky, ktoré bude musieť financovať z vlastných zdrojov, preto zásadným spôsobom dbal na účelnosť a hospodárnosť každého jedného výdavku.

d) Rozdelenie projektu na etapy -

Predmet projektu:

Rekonštrukcia silážnej jamy

   

    

Viac
Subjekt
Poľnohospodárske družstvo Važec
Miesta realizácie
Važec
Stav
Zmluva uzavretá
Realizácia
01.04.2021 - 01.09.2022
Celková suma
100,000 €
Vlastné zdroje
50,000 €
Vyčerpané z projektu
0 €
Druh projektu
CLLD (Miestny rozvoj vedený komunitou)
Operačný program
Program rozvoja vidieka 2014-2020
Názov Typ Plánovaný začiatok Skutočný začiatok Plánovaný koniec Skutočný koniec
Názov
Stavebné úpravy silážnej jamy
Typ
2A. Skladovacie kap…
Plánovaný začiatok
01.04.2021
Skutočný začiatok
-
Plánovaný koniec
01.09.2022
Skutočný koniec
-
Názov
Podporné aktivity
Typ
Podporné aktivity
Plánovaný začiatok
-
Skutočný začiatok
-
Plánovaný koniec
-
Skutočný koniec
-
Názov Hodnota Cieľ Naposledy aktualizované Riziko
Názov
Počet nových / zrekonštruovaných objektov pre poľnohospodársku výrobu a skladovacie kapacity
Hodnota
-
Cieľ
1,0 (počet)
Naposledy aktualizované
-
Riziko
-
Názov Vlastník dokladu Dodávateľ Žiadaná suma Schválené na preplatenie Realizácia
Názov

stavebné práce

Stavebné práce

Vlastník dokladu
Poľnohospodárske družstvo Važec
Dodávateľ
TetraStav, s.r.o.
Žiadaná suma
34,497 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
20.10.2022
Názov

stavebné práce

Stavebné práce

Vlastník dokladu
Poľnohospodárske družstvo Važec
Dodávateľ
TetraStav, s.r.o.
Žiadaná suma
28,370 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
10.10.2022
Názov

stavebné práce

Stavebné práce

Vlastník dokladu
Poľnohospodárske družstvo Važec
Dodávateľ
TetraStav, s.r.o.
Žiadaná suma
37,133 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
10.10.2022
Názov IČO
Názov
TetraStav, s.r.o.
IČO
36416851
Táto stránka používa cookies, ktoré nám pomáhajú web ďalej vylepšovať. Zakliknutím políčka „Súhlasím“ prehlasujete, že ste sa zoznámili s našou politikou využívania súborov cookies zverejnenou v dokumente Cookies.