Úprava a tvorba verejného priestranstva v obci Zbudská Belá - Výstavba detského ihriska a úprava okolia

Obec Zbudská Belá

Popis projektu

Obec Zbudská Belá sa nachádza asi 21 kilometrov južne od okresného mesta Medzilaborce spadajúceho pod územnú správu Prešovského samosprávneho kraja. Katastrálne územie obce, s rozlohou 1597 ha, sa rozprestiera v doline riečky Biľanka, ktorá je obcou zregulovaná. Riečku spravuje povodie Bodrogu a Hornádu. Toto územie je charakterizované členitým terénom s nadmorskou výškou 230 - 580 m n.m. a patrí do oblasti zo zosuvmi pôdy. Celý kataster obce Zbudská Belá (okrem zastavaného územia) leží v CHVÚ Laborecká vrchovina. V zmysle zákona o ochrane prírody a krajiny v území platí I. stupeň územnej ochrany.

V intraviláne obce sa nachádza 105 domov, z ktorých je iba 51 trvale obývaných. V obci žije v súčasnosti 127 obyvateľov (k 31.12.2018), z dlhodobého hľadiska je badateľný pozitívny demografický vývoj.

Obec Zbudská Belá bola založená šoltýsom na základe nemeckého práva a prvá zmienka o nej pochádza z roku 1463, kde je obec označovaná ako Bela. Od roku 1808 je názov obce Zbudská Bela. V roku 1715 mala 26 usadlostí, z toho 10 obývaných. V roku 1828 mala 77 domov a 576 obyvateľov, ktorý sa živili prevažne roľníctvom a prácou v lesoch. V rokoch 1880 – 1900 sa však mnohí vysťahovali. Za I. ČSR sa obyvatelia zaoberali poľnohospodárstvom. Časť obyvateľstva pracovala najmä na železnici, v Čechách, v Košiciach, Medzilaborciach a v Humennom.

Pre architektúru obce je charakteristická potočná radová zástavba. Typické boli zrubové dvojpriestorové obielené domy s maštaľou pod spoločnou strechou a jamy so sedlovou strieškou na uskladnenie zemiakov nachádzajúce sa za obcou. Obyvatelia tkali konopné plátno, súkno, plietli košíky a vyrábali rôzne drevené predmety.

V obci sa nachádza Pravoslávny kostol a chrám Nanebovstúpenia pána, ktorý bol postavený rokoch 1770-76 a je zapísaný v súpise pamiatok. V obci je taktiež pamätník pre 558 padlých vojakov z I. svetovej vojny a v katastri obce sú štyri cintoríny. Obec má zriadené pamätné izby a pamätné tabule pre spisovateľku a bojovníčku za práva žien Irenu Nevicku (Burik) a pre učiteľa, kantora a režiséra p. Suchého Alexeja.

Atraktívne prírodné prostredie a historický vývoj vytvorili v obci vhodné podmienky pre rozvoj turistiky a cestovného ruchu.

Dodávka elektrickej energie je zabezpečované vzdušným vedením NN sieťou. V súčasnosti nie je v obci vybudovaná kanalizácia ani vodovod. Občania sú zásobovaní pitnou vodou z vlastných zdrojov – studni. Obec nie je plynofikovaná. Odpadové hospodárstvo je zabezpečené separovaným zberom a komunálny odpad sa vyváža 1x mesačne. Pri vhodnom demografickom vývoji obec plánuje výstavbu miestneho vodovodu napájaného z vlastného vodojemu a pripojenie obce na plynovú sieť. Vhodným by bolo aj zriadenie obecného kompostoviska.

Z hľadiska dopravnej infraštruktúry je obcou vedená cesta III. triedy (doplnená miestnou cestou), ktorá sa v obci Radvaň nad Laborcom napája na cestu II. triedy. Cesty sú dopravne napojené dvoma mostami a štyrmi pešími lávkami. Doprava pre obyvateľov obce je zaistená linkami SAD. Železničná trať neprechádza priamo územím obce, ale zastávka železničnej dopravy sa nachádza hneď v susednej obci.

Z pohľadu perspektív hospodárskeho rozvoja je jeho výhodou strategická geografická poloha (najmä blízkosť PL) ako aj disponibilita nehnuteľným majetkom  vhodným pre realizáciu budúcich investičných zámerov.

Obec Zbudská Belá v súčasnosti nedisponuje žiadnymi prvkami rekreačnej a voľnočasovej infraštruktúry. Z dôvodov pretrvávajúcej absencie a ich narastajúcej potreby zo strany obyvateľov je vhodná výstavba detského ihriska a úprava areálu v strede obce, ktorý sa stane centrom spoločenského, kultúrneho a športového diania.

Výstavba detského ihriska je plánovaná na parcele E-KN č. 3522 nachádzajúcej sa pozdĺž miestnej komunikácie v strede obce pri lávke cez miestny potok. Táto momentálne zatrávnená plocha nie je efektívne využívaná.

Realizáciou projektu by došlo k obnoveniu, rozšíreniu a modernizácii voľnočasovej zóny, určenej na oddych a športové využitie a zároveň spĺňajúcej bezpečnostné, udržateľné, ekologické i estetické parametre.

Predmetom žiadosti je  úprava a tvorba verejného priestranstva v obci Zbudská Belá prostredníctvom výstavby detského ihriska a úpravy okolia výsadbou drevín a kríkov.

Prioritným cieľom zámeru je zatraktívnenie frekventovanej časti verejného priestranstva obce slúžiacej obyvateľom všetkých vekových kategórií, vytvorenie podmienok vhodných na relax a trávenie voľného času ako aj zvýšenie životného štandardu na úrovni služieb.

Výstavba detského ihriska zároveň prispeje k naplneniu čiastkových cieľov projektu ako:

  • pravidelné stretávania sa deti aj ich rodičov pri spoločných športových aktivitách
  • zlepšenie fyzickej aktivity detí
  • organizovanie rôznych športových aktivít a súťaží
  • organizovanie tradičných kultúrnych podujatí

Súčasťou úpravy je aj osadenie doposiaľ chýbajúcich lavičiek a odpadkových košov. Obec Zbudská Belá tiež plánuje s postupným rozširovaním areálu, ktorý chce v budúcnosti doplniť napríklad o vonkajšie fitness zariadenia, workoutové zostavu, altánok a pod.

Otvorením svojich priestorov miestnym komunitám, deťom, rodinám so sociálnym znevýhodnením a ďalším prinesie detské ihrisko úžitok nielen obyvateľom nielen Zbudskej Belej ale aj okolitých obcí.

Realizácia prác zároveň zvýši povedomie o obci, jej estetickú hodnotu a vytvorí podmienky pre intenzívnejšie využívanie predmetného územia.

Obec v minulosti realizovala viaceré investičné projekty so zameraným na vybudovanie protipovodňových prvkov, rekonštrukciu centra obce, rekonštrukciu miestnych  chodníkov, vybudovanie domu kultúry, turistických chodníkov, odpočinkovej zóny a detských ihrísk a športovísk. Cieľom takýchto projektov je zlepšenie kvality života na vidieku, podpora miestneho rozvoja a dosiahnutie pozitívnych zmien v obci. Vďaka týmto investíciám sa zlepšuje nielen vizuálny charakter obce, ale aj miesta sociálna infraštruktúra, čo zvyšuje konkurencieschopnosť obce.

Potreba úpravy verejného priestranstva do podoby kultúrno-športového areálu v obci Zbudská Belá vyplynula  jednak z objektívnych dôvodov akými sú finančné obmedzenia (obec  je vzhľadom k vlastným rozpočtovým limitom schopná zabezpečiť výlučne základnú údržbu vzniknutého areálu bez možnosti investície do jeho výstavby) ako aj subjektívnych na základe vykonaného prieskumu verejnej mienky obyvateľstva, ktorý vzhľadom na charakter a intenzitu využitia, identifikoval potrebu úpravy verejného priestranstva v obci Zbudská Belá prostredníctvom výstavby detského ihriska ako jednu z najvyšších priorít.

Realizácia projektu pozostáva z 1 hlavnej aktivity

Aktivita 1: stavebné úpravy – výstavba detského ihriska a úprava jeho okolia

Výstavba detského ihriska v obci Zbudská Belá v zmysle projektovej dokumentácie. Stavebné úpravy týkajúce sa parcely E-KN č. 3522 vo vlastníctve obce pozostávajú zo zemných prác, technického a konštrukčného riešenia v zmysle PD a ich realizácia prebehne v nasledovne:

1. zahŕňajúce

  • výkopové práce a príprava terénu pre konštrukciu
  • úpravu po skončení výstavby

2. , ktoré spočíva v umiestnení týchto prvkov:

  • domček so šmýkačkou  1x
  • detská hojdačka s dvoma sedadlami 1x
  • pružinová hojdačka 1x
  • lavička s operadlom 3x
  • odpadkový kôs 1x

3.  zahŕňajúce

  • samotnú konštrukcia jednotlivých prvkov ihriska
  • zabezpečenie detských prvkov gumenými krytmi
  • olemovanie plochy ihriska parkovými obrubníkmi

Bližší technický opis navrhnutej výstavby je špecifikovaný v projektovej dokumentácií.

Areál v strede obce Zbudská Belá je centrom športového a kultúrneho vyžitia obyvateľov obce. Z dôvodu zlepšenia stavu zelenej infraštruktúry a zlepšenia stavu životného prostredia v obci je v rámci tejto zastavanej plochy vhodná pozdĺžna výsadba oddeľujúcej zelene medzi novovzniknutým detským ihriskom a svahom potoka. Plánovanou výsadbou približne 30 ks drevín sa dosiahne zvýšenie podielu kvalitnej zelene v obci, ako aj lepšia využiteľnosť týchto plôch pre občanov a návštevníka obce.

Za stavebnotechnický súlad dodaných prác a vyhoveného diela s parametrami a podmienkami PD a stavebného povolenia bude zodpovedať stavebný dozor. Tento bude zabezpečovať komplexný dohľad nad spôsobom vyhotovenia , materiálovou dodávkou a správnosťou použitia technologických postupov pri výstavbe.

Stavebný dozor bude vykonávaný externe prostredníctvom  odborne spôsobilej osoby. Rovnako aj služby  spojené  odborným poradenstvom pri riadení projektu  budú zabezpečované externou formou. Podmienkou výberu oboch subjektov bude skúsenosť s implementáciou projektov financovaných z EŠIF. Žiadateľ si nenárokuje výdavky spojené s podpornými aktivitami. Výdavky spojené so zabezpečením predmetných služieb bude žiadateľ hradiť z vlastných zdrojov prostredníctvom obecného rozpočtu.

V súvislosti s trvalým trendom prílevu turistickej klientely ako aj nárastu počtu miestneho obyvateľstva vznikli nové požiadavky riešenia obecnej infraštruktúry tak aby táto zodpovedala potrebám cieľových skupín.  Medzi tie jednoznačne patrí realizácia všetkých aktivít spojených so zatraktívnením obce a vytvorením podmienok pre rozvoj miestnych komunitných služieb.

Uvedená potreba ma bezprostredný vplyv nielen na kvalitu života občanov obce ale pozitívnym spôsobom zároveň pomáha k rozvoju miestnej ekonomiky, najmä v oblasti služieb spojených s cestovným ruchom a obchodu. Realizáciou navrhnutej rekonštrukcie  ako hlavnej aktivity projektu dosiahneme výrazne zvýšenie miery verejnej angažovanosti občanov a kultúrneho povedomia obce ako aj vytvoríme podmienky pre  ďalšie pokračovanie zahájeného procesu trvalo  udržateľného rozvoja obce.

Pôsobnosť realizovaného projektu, jeho vplyv a dopad možno sledovať na 2 úrovniach, a to:

projektu:

  • spoločenské akcie v prírode
  • športové akcie pre deti
  • kultúrno – spoločenské podujatia v prírode

projektu:

  • organizovanie spoločenských a kultúrnych podujatí pre obyvateľov z priľahlého regiónu
  • prostredníctvom športových a iných aktivít vytváranie priateľských vzťahov a posilnenie súdržnosti u detí z priľahlého regiónu
  • šírenie myšlienky športovania v prírode na detskom ihrisku medzi obyvateľmi

V rámci týchto aktivít obec plánuje sledovanie nižšie uvedených ukazovateľov úspešnosti zrealizovaného projektu.

Očakávané projektu:

  • zvýšená návštevnosť zrekonštruovaného areálu obce o 15-20%
  • zvýšenie počtu kultúrnych podujatí vo vonkajších priestoroch
  • zníženie počtu zranení
  • zvýšenie počtu detských športových súťaží
  • zefektívnenie komunikácie a činnosti všetkých zapojených komunít pre ďalší rozvoj

Očakávané projektu:

  • úprava nevyužitých plôch
  • vybudovaním celého zábavného komplexu sa nevyužitý priestor zmení na multifunkčnú interaktívnu učebňu
  • bezpečné, kvalitne a bohato vybavené detského ihrisko
  • stimulácia psychomotorického rozvoja u detí
  • zlepšenie medziľudských vzťahov
  • zlepšenie občianskeho povedomia
  • skultúrnenie prostredia
  • prostredníctvom športových aktivít umožnenie prežitia pocitov radosti a úspechu aj deťom zo sociálne znevýhodneného prostredia

Spôsob financovania - refundácia.

Viac
Subjekt
Obec Zbudská Belá
Miesta realizácie
Zbudská Belá
Stav
Zmluva uzavretá
Realizácia
01.09.2021 - 01.10.2021
Celková suma
18,844 €
Vlastné zdroje
0 €
Vyčerpané z projektu
0 €
Druh projektu
CLLD (Miestny rozvoj vedený komunitou)
Operačný program
Program rozvoja vidieka 2014-2020
Názov Typ Plánovaný začiatok Skutočný začiatok Plánovaný koniec Skutočný koniec
Názov
Podporné aktivity
Typ
Podporné aktivity
Plánovaný začiatok
-
Skutočný začiatok
-
Plánovaný koniec
-
Skutočný koniec
-
Názov
Stavebné práce
Typ
6B. Podpora na inve…
Plánovaný začiatok
01.09.2021
Skutočný začiatok
06.09.2021
Plánovaný koniec
01.10.2021
Skutočný koniec
16.09.2021
Názov Hodnota Cieľ Naposledy aktualizované Riziko
Názov
Počet novovytvorených pracovných miest projektom prepočítaný na ekvivalent plného pracovného úväzku
Hodnota
-
Cieľ
0,0 (pracovné miesto)
Naposledy aktualizované
-
Riziko
-
Názov
Počet nástrojov zabezpečujúcich prístupnosť pre osoby so zdravotným postihnutím (Pojem nástroje zahŕňa opatrenia, služby alebo zariadenia zamerané na odstraňovanie prekážok a bariér brániacich v prístupnosti osobám so zdravotným postihnutím k výsledkom projektu)
Hodnota
-
Cieľ
0,0 (počet)
Naposledy aktualizované
-
Riziko
-
Názov
Miera zabezpečenia bezbariérového prístupu osôb so zdravotným postihnutím k výsledkom projektu
Hodnota
-
Cieľ
0,0 (%)
Naposledy aktualizované
-
Riziko
-
Názov
Počet obyvateľov obce/obcí ktorí budú mať prospech z realizovaného projektu
Hodnota
-
Cieľ
127,0 (obyvateľ)
Naposledy aktualizované
-
Riziko
-
Názov
Novovybudované detské ihrisko
Hodnota
-
Cieľ
1,0 (počet)
Naposledy aktualizované
-
Riziko
-
Názov
Novovybudované športové ihrisko
Hodnota
-
Cieľ
0,0 (počet)
Naposledy aktualizované
-
Riziko
-
Názov
Novovybudovaný amfiteáter
Hodnota
-
Cieľ
0,0 (počet)
Naposledy aktualizované
-
Riziko
-
Názov
Rekonštruované/modernizované detské ihrisko
Hodnota
-
Cieľ
0,0 (počet)
Naposledy aktualizované
-
Riziko
-
Názov
Rekonštruované/modernizované športové ihrisko
Hodnota
-
Cieľ
0,0 (počet)
Naposledy aktualizované
-
Riziko
-
Názov
Rekonštruovaný/modernizovaný amfiteáter
Hodnota
-
Cieľ
0,0 (počet)
Naposledy aktualizované
-
Riziko
-
Názov
Rekonštruovaný/modernizovaný kultúrny dom
Hodnota
-
Cieľ
0,0 (počet)
Naposledy aktualizované
-
Riziko
-
Názov
Rekonštruovaný/modernizovaný iný nevyužívaný objekt
Hodnota
-
Cieľ
0,0 (počet)
Naposledy aktualizované
-
Riziko
-
Názov
Počet nových klientov komunitných činností
Hodnota
-
Cieľ
0,0 (počet)
Naposledy aktualizované
-
Riziko
-
Názov Vlastník dokladu Dodávateľ Žiadaná suma Schválené na preplatenie Realizácia
Názov

Stavebné práce

Faktúra za stavebné práce

Vlastník dokladu
Obec Zbudská Belá
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
18,844 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
28.12.2021
Názov IČO
Názov
Intersystem EU s.r.o.
IČO
46186123
Táto stránka používa cookies, ktoré nám pomáhajú web ďalej vylepšovať. Zakliknutím políčka „Súhlasím“ prehlasujete, že ste sa zoznámili s našou politikou využívania súborov cookies zverejnenou v dokumente Cookies.