Popis projektu

Hlavným cieľom projektu je skvalitnenie infraštruktúry VOD pre obyvateľov obce Veľké Leváre a pre obyvateľov blízkych obcí, najmä obce Malé Leváre, ktorá sa prepojí pomocou cyklotrasy,  prostredníctvom rekonštrukcie prestupného dopravného terminálu v obci Veľké Leváre a tým prispieť k trvalo udržateľnej regionálnej mobilite.

Dosahovanie stanoveného cieľa projektu bude realizované prostredníctvom dvoch aktivít:

1. Informačný systém

2. Modernizácia infraštruktúry verejnej osobnej dopravy

Vďaka realizácii projektu prebehne rekonštrukcia existujúceho prestupného uzlu v obci Veľké Leváre a vytvoria sa podmienky pre napojenie cyklistickej dopravy. Zároveň budú doplnené chodníky pre bezpečný prístup chodcov k VOD s bezbariérovými úpravami, bezbariérové a osvetlené prechody pre chodov.  Pre zvýšenie komfortu cestujúcich bude realizovaný nový prístrešok autobusovej zastávky a osadená nová informačná tabuľa. Vybudujú sa nové jazdné pruhy a obratisko pre vozidlá VOD. V rámci projektu bude vybudovaných 29 nových parkovacích miest v obratisku a ďalších 8 parkovacích miest na prístupovej komunikácii pre cestujúcich, ktorí prestúpia na VOD. Zároveň bude inštalovaný parkovací systém a realizované nové dopravné riešenie územia, čo zvýši bezpečnosť všetkých účastníkov cestnej premávky.

Realizáciou projektu sa moderne prepoja tri druhy verejnej dopravy, zvýši sa informovanosť o počte spojov a odchodov spojov, zvýši sa bezpečnosť prechodov pre chodcov, vytvoria sa bezbariérové prvky a prvky pre nevidiacich, ktoré v súčasnosti obsentujú.

Realizáciou projektu prispejeme:
- k navýšeniu podielu VOD a nemotorovej dopravy na celkovej osobnej doprave,
- k trvalo udržateľnej regionálnej a obecnej mobilite,
- k zatraktívneniu VOD pre obyvateľov Veľkých Levár, spádovej oblasti a turistov,
- k zlepšeniu verejného priestoru a životného prostredia. 

Predkladaná žiadosť o NFP prispieva k naplneniu cieľov a výsledkov IROP a je v súlade s globálnym cieľom IROP, ktorým je . Predmetom predkladanej ŽoNFP je modernizácia infraštruktúry verejnej osobnej dopravy v obci Veľké Leváre v blízkosti železničnej stanice Veľké Leváre, ktorá tvorí prestupový bod medzi vlakovou a autobusovou dopravou.

Realizácia projektu sa priamo dotkne obyvateľov a návštevníkov obce Veľké Leváre s prepojením na obec Malé Leváre. Vďaka pripravovanej výstavbe cyklotrasy sa susedné obce Veľké Leváre prepoja s obcou Malé Leváre, čo umožní aj obyvateľom obce Malé Leváre bezpečný prejazd bicyklom do obce Veľké Leváre priamo na železničnú stanicu, kde sa nachádza aj autobusová zástavka bez potreby čakania resp. sledovania spojov do obce Veľké Leváre.

Realizácia projektu sa priamo dotkne obyvateľov obce Veľké Leváre v počte 3612osôb a obce Malé Leváre s počtom 1302 obyvateľov. Nepriamy vplyv bude mať projekt na občanov, ktorý cez obec Veľké Leváre prechádzajú, návštevníkov obce a milovníkov cykloturistiky, keďže do obce Malé Leváre vyúsťuje cyklotrasa z obce Vysoká pri Morave.

Realizáciou projektu sú dotknuté parcely p. č. 10055, 5352/1, 5353/1, 5345/2, 11491 k. ú. Veľké Leváre, okres Malacky.

Realizáciou projektu budú naplnené nasledovné merateľné ukazovate:

  • P0766 Počet  obratísk cestnej verejnej osobnej dopravy – plánovaná hodnota dosiahnutá implementáciou projektu = 1
  • P0354 Počet prestupných uzlov – plánovaná hodnota dosiahnutá implementáciou projektu = 1
  • P0561 Počet zavedených informačných systémov – plánovaná hodnota dosiahnutá implementáciou projektu = 1
  • P0565 Počet zavedených opatrení na preferenciu dopravy – plánovaná hodnota dosiahnutá implementáciou projektu = 1
  • P0567 Počet zavedených parkovacích systémov – plánovaná hodnota dosiahnutá implementáciou projektu =  2 (P+R a K+R)

Podľa Plánu dopravnej obsluhy regiónu existuje dlhodobý trend vysídľovania územia, najmä v bratislavských okresoch a naopak výrazný migračný prírastok so stúpajúcim trendom zaznamenali okresy Malacky, Pezinok a hlavne Senec. To svedčí o tendencii prerastania predovšetkým obytných funkcií z Bratislavy do jej vidieckeho zázemia a o presune ľudí za kvalitnejším bývaním v zdravšom prostredí.

Z hľadiska širších medzinárodných dopravných vzťahov má Bratislavský kraj veľmi dobrú dostupnosť transeurópskymi multimodálnymi koridormi: - koridor č. IV: Berlín– Praha – Kúty – Bratislava – Rusovce / Nové Zámky – Štúrovo – Budapešť – Constanta (Thessaloniki) – Istambul, ktorého súčasťou na území Slovenska a BSK je diaľnica D2 a železničná trať č. 110 z Kútov do Bratislavy, na ktorej leží i obec Veľké Leváre.

Územie BSK bolo v rámci Plánu dopravnej obslužnosti rozdelené na päť mikroregiónov, pričom Obec Veľké Leváre spadá do mikroregiónu Záhorie a hlavného koridoru Bratislava – Malacky – Kúty. Obec Veľké Leváre spadá medzi vedľajšie prestupové uzly mikroregiónu. Podľa prílohy č. 8 Mikroregión Záhorie – Porovnanie prepravnej kapacity Plánu dopravnej obslužnosti je kapacita využitia autobusovej zástavky v obci Veľké Leváre na úrovni 83%. Podľa prílohy č. 7 Mikroregión Záhorie – Hodinová prepravná kapacita sa za hodinu prepraví 100 ľudí s cieľovou zástavkou autobusová reps. železničná stanica Malacky. 

V staniciach Malacky, Pezinok a Senec boli realizované  a  aj vo Svätom Jure, Šenkviciach, Bernolákove, Veľkom Bieli, Plaveckom Štvrtku,  a na území Bratislavy.

Verejná osobná doprava je v obci Veľké Leváre zabezpečovaná prostredníctvom osobnej železničnej dopravy s nadväznosťou na autobusovú dopravu.

Železničná stanica vo Veľkých Levároch sa nachádza na hlavnom železničnom ťahu Bratislava – Kúty a zastavujú v nej nielen osobné vlaky, ale aj regionálne expresy. Železnica vo Veľkých Levároch slúži potrebám obyvateľov obce (3612 osôb) ale aj susedných obcí. Obec Veľké Leváre je v priamom prepojení s prímestskou autobusovou dopravou so 16 spojmi denne s okolitými obcami Malé Leváre, Závod a okresným mestom Malacky. V spádovej oblasti dopravného uzlu Veľké Leváre veľký podiel denne dochádza za prácou mimo miesto svojho bydliska. Veľká časť cestujúcich denne dochádza do Bratislavy a Malaciek, ako významných centier hospodárskeho rozvoja v regióne aj na celom  Slovensku.

Pri doprave do Bratislavy majú obyvatelia tejto spádovej oblasti tieto možnosti prepravy

1. využiť individuálnu automobilovú dopravu (IAD):

a cestovať po diaľnici D2 alebo po ceste E65 (35 km a cca 30-40 min.), ktorá je v časoch rannej a večer dopravnej špičky preťažená a vytvárajú sa na nej dlhé kolóny s dlhým čakaním

alebo

2. využiť verejnú osobnú dopravu (VOD) a z Veľkých Levár cestovať:

  • autobusovou dopravou (57km cca 1,5 hod.) s prestupom v Malackách
  • železničnou osobnou dopravou bez prestupov (46 km a cca 46 min.)

Z uvedeného vyplýva, že pre cestujúcich je využívanie VOD zaujímavé jednak z časového hľadiska ale ja z hľadiska pohodlia cestovania.

Osobná vlaková doprava v obci Veľké Leváre je súčasťou IDS BK a zabezpečujú ju výlučne ŽSR a.s. V železničnej doprave je počas pracovných dní využívaných 17 spojov v smere z Veľkých Levár do Bratislavy a 17 spojov opačným smerom. Meškanie spojov je zriedkavé. Verejná autobusová doprava v obci Veľké Leváre je súčasťou IDS BK a zabezpečuje ju spoločnosť Slovak Lines a.s.. V prípade autobusovej dopravy je potreba prestupu v Malackách. Frekvencia autobusových spojov z Veľkých Levár do Malaciek je pomerne dobrá, nakoľko cca každú pol hodinu prechádza obcou spoj. Taktiež spoje Malacky - Bratislavy sú vyhovujúce. Sú posilnené spoje v ranných špičkách od 4:20 ráno v 20 minútových intervaloch.

Železničná a autobusová doprava sa stretávajú v dopravnom uzle, ktorý sa nachádza v širšom centre obce Veľké Leváre, čo v posledných rokoch začína spôsobovať nemalé problémy s riešením statickej dopravy a obslužnosti územia. Veľké množstvo cestujúcich sa na železničnú stanicu dopravuje osobnými autami. V tomto dopravnom uzle však neexistuje parkovisko na taký počet automobilov, čo spôsobuje nekoordinované parkovanie v okolitých uliciach, na voľných trávnatých plochách.

Táto situácia znižuje komfort cestujúcich a následne znižuje využiteľnosť vybudovanej osobnej železničnej dopravy a prímestskej autobusovej dopravy a tým aj obslužnosť daného územia VOD. Tento stav zároveň zhoršuje podmienky pre prepravu zdravotne postihnutých cestujúcich, ktorí nemôžu bezpečne parkovať v blízkosti železničnej stanice. Je v záujem vedenia obce riešiť túto situáciu, na dôkaz čoho sa obec zapojila do výzvy IROP na budovanie cyklotrás, v ktorej uspela a v súčasnosti realizuje verejné obstarávanie. Pripravovaná cyklotrasa povedie z obce Malé Leváre do obce Veľké Leváre, prevedie cyklsitov bezpečne cez centrum obce až na železničnú stanicu. Množstvo cestujúcich sa už v súčasnosti na železničnú stanicu prepravuje bicyklami, napriek ešte neexistujúcej infraštruktúre pre cyklistov ako sú stojany na bicykle alebo cyklistický chodník na železničnú stanicu. Realizáciou výstavby cyklotrasy a podporou tohto projektu so zameraním na rekonštrukciu prestupného uzlu by počet cestujúcich vzrástol a zvýšila by sa podiel tejto ekologickej dopravy v rámci okolia.

Z hľadiska zlepšenia životnej úrovne obyvateľov má zásadný význam kvalita prostredia každodenného života. K tomu je potrebné zvyšovanie kvality miestnej technickej infraštruktúry, rekonštrukcia obecných budov, tvorba, či zvýšenie kapacity služieb, ktoré boli na miestnej úrovni identifikované, ako nedostatočné a medzi nimi aj chýbajúca a nevyhovujúca infraštruktúra VOD.

Z vyššie uvedených informácií vyplýva že projekt rieši skutočné a naliehavé problémy v danom území, ktoré sú spôsobené nedostatočnou resp. nevyhovujúcou infraštruktúrou v oblasti dopravného terminálu.

Viac
Subjekt
Obec Veľké Leváre
Miesta realizácie
Veľké Leváre
Stav
Zmluva uzavretá
Realizácia
01.10.2022 - 01.12.2023
Celková suma
392,012 €
Vlastné zdroje
19,601 €
Vyčerpané z projektu
0 €
Druh projektu
RIUS
Operačný program
Integrovaný regionálny operačný program
Názov Typ Plánovaný začiatok Skutočný začiatok Plánovaný koniec Skutočný koniec
Názov
Informačný systém
Typ
B. RIUS_bez UMR_Zab…
Plánovaný začiatok
01.10.2022
Skutočný začiatok
10.10.2022
Plánovaný koniec
01.12.2023
Skutočný koniec
29.12.2023
Názov
Modernizácia infraštruktúry verejnej os…
Typ
C. RIUS_bez UMR_Zle…
Plánovaný začiatok
01.10.2022
Skutočný začiatok
10.10.2022
Plánovaný koniec
01.12.2023
Skutočný koniec
29.12.2023
Názov
Podporné aktivity
Typ
Podporné aktivity
Plánovaný začiatok
01.10.2022
Skutočný začiatok
10.10.2022
Plánovaný koniec
01.12.2023
Skutočný koniec
29.12.2023
Názov Hodnota Cieľ Naposledy aktualizované Riziko
Názov
Počet vybudovaných a modernizovaných integrovaných zastávok
Hodnota
-
Cieľ
0,0 (počet)
Naposledy aktualizované
-
Riziko
-
Názov
Počet zavedených opatrení na preferenciu dopravy
Hodnota
0,0 (počet)
Cieľ
1,0 (počet)
Naposledy aktualizované
14.07.2023
Riziko
-
Názov
Počet obratísk cestnej verejnej osobnej dopravy
Hodnota
0,0 (počet)
Cieľ
1,0 (počet)
Naposledy aktualizované
14.07.2023
Riziko
-
Názov
Počet zavedených parkovacích systémov
Hodnota
0,0 (počet)
Cieľ
2,0 (počet)
Naposledy aktualizované
14.07.2023
Riziko
-
Názov
Počet prestupných uzlov
Hodnota
0,0 (počet)
Cieľ
1,0 (počet)
Naposledy aktualizované
14.07.2023
Riziko
-
Názov
Počet zavedených informačných systémov
Hodnota
0,0 (počet)
Cieľ
1,0 (počet)
Naposledy aktualizované
14.07.2023
Riziko
-
Názov Vlastník dokladu Dodávateľ Žiadaná suma Schválené na preplatenie Realizácia
Názov

Súpis prác za obdobie 12/2022

Faktúra

Vlastník dokladu
Obec Veľké Leváre
Dodávateľ
Swietelsky-Slovakia spol. s r.o.
Žiadaná suma
30,047 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
27.03.2023
Názov

Súpis prác za obdobie 12/2022

Faktúra

Vlastník dokladu
Obec Veľké Leváre
Dodávateľ
Swietelsky-Slovakia spol. s r.o.
Žiadaná suma
45,804 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
27.03.2023
Názov

Súpis prác za obdobie 12/2022

Faktúra

Vlastník dokladu
Obec Veľké Leváre
Dodávateľ
Swietelsky-Slovakia spol. s r.o.
Žiadaná suma
45,804 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
-
Názov

Súpis prác za obdobie 12/2022

Faktúra

Vlastník dokladu
Obec Veľké Leváre
Dodávateľ
Swietelsky-Slovakia spol. s r.o.
Žiadaná suma
34,128 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
27.03.2023
Názov

Súpis prác za obdobie 10/2022

Faktúra

Vlastník dokladu
Obec Veľké Leváre
Dodávateľ
Swietelsky-Slovakia spol. s r.o.
Žiadaná suma
6,394 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
10.01.2023
Názov

Súpis prác za obdobie 10/2022

Faktúra

Vlastník dokladu
Obec Veľké Leváre
Dodávateľ
Swietelsky-Slovakia spol. s r.o.
Žiadaná suma
28,274 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
10.01.2023
Názov

Súpis prác za obdobie 10/2022

Faktúra

Vlastník dokladu
Obec Veľké Leváre
Dodávateľ
Swietelsky-Slovakia spol. s r.o.
Žiadaná suma
29,506 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
10.01.2023
Názov

Súpis prác za obdobie 11/2022

Faktúra

Vlastník dokladu
Obec Veľké Leváre
Dodávateľ
Swietelsky-Slovakia spol. s r.o.
Žiadaná suma
23,361 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
09.02.2023
Názov

Súpis prác za obdobie 11/2022

Faktúra

Vlastník dokladu
Obec Veľké Leváre
Dodávateľ
Swietelsky-Slovakia spol. s r.o.
Žiadaná suma
91,950 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
09.02.2023
Názov

Súpis prác za obdobie 11/2022

Faktúra

Vlastník dokladu
Obec Veľké Leváre
Dodávateľ
Swietelsky-Slovakia spol. s r.o.
Žiadaná suma
82,057 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
09.02.2023
Názov

výkon činnosti stavebného dozoru

Faktúra

Vlastník dokladu
Obec Veľké Leváre
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
1,800 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
23.01.2023
Názov

Modernizácia infraštruktúry verejnej osobnej dopravy Veľké Leváre

Faktúra

Vlastník dokladu
Obec Veľké Leváre
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
6,540 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
13.12.2019
Názov

výkon činnosti stavebného dozoru

Faktúra

Vlastník dokladu
Obec Veľké Leváre
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
2,460 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
08.06.2023
Názov

Súpis prác za obdobie 3/2023

Faktúra

Vlastník dokladu
Obec Veľké Leváre
Dodávateľ
Swietelsky-Slovakia spol. s r.o.
Žiadaná suma
5,270 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
29.06.2023
Názov

Súpis prác za obdobie 3/2023 - Aktivita č. 2 Modernizácia infraštruktúry verejnej osobnej dopravy

Faktúra

Vlastník dokladu
Obec Veľké Leváre
Dodávateľ
Swietelsky-Slovakia spol. s r.o.
Žiadaná suma
154,653 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
-
Názov

Súpis prác za obdobie 3/2023 - Aktivita č. 2 Modernizácia infraštruktúry verejnej osobnej dopravy

Faktúra

Vlastník dokladu
Obec Veľké Leváre
Dodávateľ
Swietelsky-Slovakia spol. s r.o.
Žiadaná suma
154,653 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
29.06.2023
Názov

Súpis prác za obdobie 4/2023 - Aktivita č. 2 Modernizácia infraštruktúry verejnej osobnej dopravy

Faktúra

Vlastník dokladu
Obec Veľké Leváre
Dodávateľ
Swietelsky-Slovakia spol. s r.o.
Žiadaná suma
10,186 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
29.06.2023
Názov

Súpis prác za obdobie 4/2023 - Aktivita č. 1 Informačný systém

Faktúra

Vlastník dokladu
Obec Veľké Leváre
Dodávateľ
Swietelsky-Slovakia spol. s r.o.
Žiadaná suma
11,828 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
-
Názov

Súpis prác za obdobie 4/2023 - Aktivita č. 2 Modernizácia infraštruktúry verejnej osobnej dopravy

Faktúra

Vlastník dokladu
Obec Veľké Leváre
Dodávateľ
Swietelsky-Slovakia spol. s r.o.
Žiadaná suma
50,157 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
-
Názov

Súpis prác za obdobie 4/2023 - Aktivita č. 1 Informačný systém

Faktúra

Vlastník dokladu
Obec Veľké Leváre
Dodávateľ
Swietelsky-Slovakia spol. s r.o.
Žiadaná suma
11,828 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
29.06.2023
Názov

Súpis prác za obdobie 4/2023 - Aktivita č. 2 Modernizácia infraštruktúry verejnej osobnej dopravy

Faktúra

Vlastník dokladu
Obec Veľké Leváre
Dodávateľ
Swietelsky-Slovakia spol. s r.o.
Žiadaná suma
50,157 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
29.06.2023
Názov IČO
Názov
Swietelsky-Slovakia spol. s r.o.
IČO
00896225
Názov
Ing. Ivo Beklemdžiev - I.B. - SERVIS
IČO
35306491
Táto stránka používa cookies, ktoré nám pomáhajú web ďalej vylepšovať. Zakliknutím políčka „Súhlasím“ prehlasujete, že ste sa zoznámili s našou politikou využívania súborov cookies zverejnenou v dokumente Cookies.