Popis projektu

Mesto postupne prechádza k poskytovaniu služieb občanom digitálnou formou v súlade s informatizáciou verejnej správy. Týka sa to najmä prenesených kompetencií zo štátnej správy. Mesto a prislúchajúca samospráva má v kompetencii viacero služieb pre občanov, ktoré pre nich riešia otázku bezpečnosti, dopravy, životného prostredia, kultúry, vzdelávania a iných. Väčšina týchto služieb je zastaralého charakteru a nenesú v sebe žiadne prvky informatizácie, typickej pre 21. storočie. Informovanosť občanov je realizovaná v rámci modernej informatizácie prostredníctvom webovej stránky mesta. Aj preto mesto potrebuje začať v niektorej oblasti pre postupnú kompletnú transformáciu na charakter mesta typu SMART city. Pokým vo svete je premena miest na inteligentné samosprávy už dlhšiu dobu bežnou témou, na Slovensku sa realizuje iba priebežne a pomaly. Mesto Ružomberok sa preto snaží dobehnúť tieto trendy zo zahraničia. Na základe internej analýzy procesov informatizácie, zavádzania inteligentných riešení a budovania SMART city boli identifikované nasledovné riešiteľné oblasti:

- Parkovací systém

- Verejné osvetlenie

- Meteostanice

Mesto Ružomberok si nechalo v roku 2019 vypracovať štúdiu spoločnosťou POWER MODE s.r.o. s názvom "Parkuj Smart RK" , predmetom ktorej je aplikácia smart riešenia v oblasti parkovacej politiky v podmienkach mesta Ružomberok. Zámerom mesta Ružomberok je riešiť nepriaznivú situáciu v oblasti statickej dopravy s využitím moderných technologických prostriedkov. Projekt adresuje hlavné problémy, s ktorými sa mesto potýka z dôvodu neustáleho zvyšovania motorizácie a nárokov na parkovanie najmä v jeho centre a priľahlých rezidenčných zónach. To sa prejavuje tak zhoršením životných podmienok v meste, ako aj zvýšenou produkciou emisií CO2 a hluku. Cieľom okresného mesta Ružomberok nie je počet parkovacích miest zvyšovať úmerne k úrovni automobilizácie, ale počet parkovacích miest v centrálnej zóne upraviť, intenzifikovať ich využitie, obmedziť nelegálne parkovanie a dosahovať príjmy z prenájmu parkovacích miest. V rámci projektu pôjde o implementáciu systému, ktorý mestu Ružomberok ako vlastníkovi parkovacích plôch poskytne prehľadné a on-line dostupné informácie o ich využívaní a prispeje tak k efektívnejšiemu návrhu na ich organizáciu a zlepšenie ich využívania. Očakáva sa, že v oblastiach, kde bude riešenie nasadené, dôjde k zníženiu nadbytočnej dopravy vodičov hľadajúcich miesto na parkovanie. To by malo byť sprevádzané primeranou redukciou nadmernej hlučnosti a produkcii emisií CO2. Rovnako sa predpokladá zvýšenie priepustnosti cestných komunikácií pre tých vodičov, ktorí daným úsekom len prechádzajú. To vplýva na plynulosť dopravy hlavne v časoch ranných a poobedňajších špičiek. Oblasť, ktoré bola mestom navrhnutá pre reguláciu parkovania je zo severu ohraničená dopravnou tepnou, ktorá prechádza mestom, cestou I/18, resp. Nábrežím gen. M.R.Štefánika, ulicou Považskou a Žilinskou cestou. Na západnej strane ulicou Veľký Polík, z južnej strany ulicou D. Makovického, J. Sladkého a ulicou Riadok. Východnú stranu ohraničuje rieka Revúca až po sútok s Váhom. V súčasnej dobe vo vymedzenom území mesta Ružomberok je k dispozícii 1746 parkovacích miest na miestnych komunikáciách či parkovacích plochách. Z tohto počtu je približne 83 % parkovacích miest voľne prístupných. Len približne 3,2% tvoria parkovacie miesta spoplatnené podľa Všeobecného záväzného nariadenia mesta Ružomberok č. 5/2015. Takmer 5 % navyše tvoria miesta, ktoré sú v rozpore so zákonom, kde je však státie motorových vozidiel mestom tolerované.

Mesto Ružomberok plánuje v rámci projektu zaviesť výrazné zlepšenie v oblasti monitoringu a riadenia verejného osvetlenia, spočívajúce v rozšírení systémov riadenia a regulácie svietidiel verejného osvetlenia v čo najväčšom rozsahu v infraštruktúre verejného osvetlenia mesta s cieľom uvedenia distribučnej sústavy verejného osvetlenia pod stále napätie počas dňa. Nakoľko budú svietidlá autonómne diaľkovo riadené technológiou IoT bude možne prevádzkovať rozvody verejného osvetlenia pod stálym napätím. Rozvody elektrickej siete verejného osvetlenia tvoria hustú sieť napájacích bodov v rámci ulíc a verejných priestorov v meste a bude možné prostredníctvom moderných technologických prvkov zberu dát kamerových systémov, senzorov a vyrozumievacích zariadení a ich jednoduchšie a lacnejšie zaviesť pre zvýšenie kvality života občanov a znižovania nákladov na energie tvorbu odpadov. V súčasnosti je v meste prevádzkované verejné osvetlenie len v noci. Sieť verejného osvetlenia pre účely napájania smart technológii nie je využiteľná, nakoľko je k dispozícii len obmedzená časť večernej a nočnej prevádzky VO. Svietidlá VO nie je možné na diaľku zapínať a vypínať adresne podľa potreby intenzity prevádzky poklesu jasu oblohy. Regulácia výkonu svietidiel tiež nie je možná nakoľko v meste sú prevádzkované výbojkové svietidlá, ktoré nie sú prispôsobené na úrovni predradníka na reguláciu výkonu. Mesto prevádzkuje v tomto režime aj novšie LED svietidlá. V roku 2015 bola realizovaná výmena starých sodíkových výbojok za moderné IoT svietidlá v počte 1200 kusov a inštalácia rozvádzačov v počte 200 kusov. Mesto plánuje inštaláciu 337 ks LED svietidiel a 14 rozvádzačov verejného osvetlenia. Naliehavosť situácie predloženia tohto projektu vychádza zo súčasného stavu verejného osvetlenia mesta, ktoré má niekoľko závažných nedostatkov. Hlavným nedostatkom je technická a morálna zastaralosť systému osvetlenia, Sodíkové výbojky sú technológia stará minimálne 50 rokov, ktorá je v súčasnosti nevhodná najmä z pohľadu environmentálnej záťaže (obsahujú nebezpečné látky) a majú veľmi nízku účinnosť. Ďalším nedostatkom je dostupnosť náhradných dielov, keďže výroba sodíkových výbojok je utlmovaná a prevažná väčšina výrobcov prechádza na výrobu už iba LED svietidiel. Z pohľadu farby svetla je žlté svetlo nevhodné pre účastníkov cestnej premávky, najmä vodičov, pre včasné rozpoznanie prekážky alebo chodcov na priechode pre chodcov. V súčasnej dobe pri existencii plnohodnotných náhrad (LED svietidlá), ktoré sú ekonomicky aj ekologicky prijateľnejšie (bez obsahu ortuti, dlhá životnosť, nízke prevádzkové náklady) neexistuje dôvod pre kontinuálnu prevádzku stávajúceho zastaralého, neekonomického a neekologického svetelného systému mesta.

Najväčším znečisťovateľom ovzdušia v meste je spoločnosť Mondi BP SCP a.s. Ružomberok. Mesto v súčasnosti nevlastní žiadne meteostanice. Aktuálne mesto získava informácie z meteostanice SHMÚ, ktorá je umiestnená v areáli Mondi BP SCP a.s. Ružomberok. Aktuálne dáta o ovzduší sú avšak skreslené o emisie produkované spoločnosťou Mondi BP SCP a.s. Ružomberok a z cesty 1. triedy I/18. Aktuálne mesto nedisponuje informáciami o stave ovzdušia v centre mesta a mestských častiach. Naliehavosť situácie vyplýva z inštalácie meteostaníc v rámci centra mesta a na sídliskách Klačno a Baničné (v počte 3 kusy) kvôli tomu, aby mesto vedelo čerpať údaje o ovzduší aj z týchto uvedených oblastí. Namerané výstupy z meteostaníc mesto využije v súvislosti s budúcim rozhodovaním v rámci politiky životného prostredia.

Dôvodom pre umiestnenie meteostaníc práve v lokalitách centrum mesta, sídliská Baničné a Klačno je ich umiestnenie z hľadiska svetových strán:

  1. Východnú časť mesta monitoruje existujúca meteostanica, patriaca SHMÚ, ktorá je umiestnená v areáli MONDI SCP.
  2. Západnú časť mesta by monitorovala meteostanica umiestnená na sídlisku Klačno.
  3. Južnú časť mesta by monitorovala meteostanica umiestnená na sídlisku Baničné.
  4. Severnú časť mesta by monitorovala meteostanica umiestnená v centre.

Parkovací systém - cieľom je zefektívnenie systému parkovania v centre a v širšom centre mesta. Smart technológie v tomto prípade urobia parkovanie v meste transparentnejším pre rezidentov, návštevníkov. Transparentnosť bude spočívať najmä v dodržiavaní vyhradených miest pre rezidentov, oprávnenosti parkovania na vyhradených miestach a všeobecné dodržiavanie pravidiel parkovania na platených miestach.

Verejné osvetlenie - cieľom je vymeniť a inštalovať nové LED osvetlenie, ktoré nahradí súčasné osvetlenie skladajúce sa zo sodíkových výbojok, čím sa zabezpečí lepšia intenzita osvetlenia ale i zníženie nákladov mesta na prevádzku súčasného osvetlenia.

Meteostanice - cieľom je inštalácia IoT prvkov, ktoré zabezpečia zber dát v súvislosti s tvorbou budúcej politiky v oblasti životného prostredia.

Projekt je predkladaný v rámci aktivity ,  (špecifický cieľ 7.4).

Cieľom projektu je zavedenie moderných technológií do procesu vykonávania činností mesta, procesu rozhodovania, ako aj služieb, informácií a kontaktu mesta s verejnosťou.

Projekt prispeje k:

- optimalizácii a zefektívneniu vykonávania podporných činností samosprávy a procesu rozhodovania pri správe vecí verejných,

- zvýšeniu otvorenosti mesta voči svojim občanom,

- zvýšeniu spokojnosti občanov s fungovaním verejnej správy a poskytovaním služieb samosprávy,

- zvýšeniu úrovne bezpečnosti občanov a návštevníkov mesta,

- zlepšeniu energetickej efektívnosti.

- - parkovací systém - 1200 ks parkovacích senzorov, 50ks kamier,

- - 3 ks meteostanice,

- - 337 ks svetelných bodov, 14 ks RVO,

- .

Celkový počet zavedených prvkov internetu vecí na podporu prioritných oblastí v mestách a verejnej správe je 1604.

Projekt sa zameriava na nasledujúce cieľové skupiny, ktoré budú využívať výsledky projektu:

  • vedenie mesta, zamestnanci mestského úradu a podriadených organizácií - 130,
  • občania s trvalým pobytom na území mesta - 26 558,
  • podnikatelia so sídlom prevádzky na území mesta - všetky právne formy - 506,
  • návštevníci mesta - 23 207.

Viac
Subjekt
Mesto Ružomberok
Miesta realizácie
Ružomberok
Stav
Zmluva uzavretá
Realizácia
01.11.2022 - 01.11.2023
Celková suma
742,756 €
Vlastné zdroje
37,138 €
Vyčerpané z projektu
0 €
Druh projektu
Dopytovo-orientovaný projekt
Operačný program
Operačný program Integrovaná infraštruktúra
Názov Typ Plánovaný začiatok Skutočný začiatok Plánovaný koniec Skutočný koniec
Názov
Nasadenie
Typ
E. Podpora budovani…
Plánovaný začiatok
01.06.2023
Skutočný začiatok
01.06.2023
Plánovaný koniec
01.11.2023
Skutočný koniec
30.11.2023
Názov
Testovanie služieb
Typ
E. Podpora budovani…
Plánovaný začiatok
01.06.2023
Skutočný začiatok
01.06.2023
Plánovaný koniec
01.11.2023
Skutočný koniec
30.11.2023
Názov
Nákup HW a krabicového softvéru
Typ
E. Podpora budovani…
Plánovaný začiatok
01.01.2023
Skutočný začiatok
16.01.2023
Plánovaný koniec
01.11.2023
Skutočný koniec
30.11.2023
Názov
Analýza a dizajn
Typ
E. Podpora budovani…
Plánovaný začiatok
01.11.2022
Skutočný začiatok
15.11.2022
Plánovaný koniec
01.01.2023
Skutočný koniec
16.01.2023
Názov
Podporné aktivity
Typ
Podporné aktivity
Plánovaný začiatok
01.07.2021
Skutočný začiatok
01.07.2021
Plánovaný koniec
01.11.2023
Skutočný koniec
30.11.2023
Názov
Implementácia
Typ
E. Podpora budovani…
Plánovaný začiatok
01.01.2023
Skutočný začiatok
16.01.2023
Plánovaný koniec
01.11.2023
Skutočný koniec
30.11.2023
Názov Hodnota Cieľ Naposledy aktualizované Riziko
Názov
Počet zavedených prvkov internetu vecí na podporu prioritných oblastí v mestách a verejnej správe
Hodnota
0,0 (počet)
Cieľ
1287,0 (počet)
Naposledy aktualizované
21.11.2023
Riziko
-
Názov Vlastník dokladu Dodávateľ Žiadaná suma Schválené na preplatenie Realizácia
Názov

Odborník pre IT senior

SH personálne výdavky marec 2023

Vlastník dokladu
Mesto Ružomberok
Dodávateľ
Mesto Ružomberok
Žiadaná suma
2,205 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
06.04.2023
Názov

Odborník pre IT senior

SH mzdy apríl 2023

Vlastník dokladu
Mesto Ružomberok
Dodávateľ
Mesto Ružomberok
Žiadaná suma
7,133 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
09.05.2023
Názov

faktúra

faktúra 6. realizačný míľnik

Vlastník dokladu
Mesto Ružomberok
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
44,347 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
27.12.2023
Názov

faktúra

faktúra 6. realizačný míľnik

Vlastník dokladu
Mesto Ružomberok
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
215,065 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
27.12.2023
Názov

faktúra

faktúra 6. realizačný míľnik

Vlastník dokladu
Mesto Ružomberok
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
1,040 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
27.12.2023
Názov

faktúra

faktúra 6. realizačný míľnik

Vlastník dokladu
Mesto Ružomberok
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
4,125 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
27.12.2023
Názov

Projektová dokumentácia k IoT

Analýza a dizajn

Vlastník dokladu
Mesto Ružomberok
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
4,500 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
24.08.2023
Názov

Projekt dočasného dopraveného značenia

Analýza a dizajn

Vlastník dokladu
Mesto Ružomberok
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
-
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
24.08.2023
Názov

Analýza a dizajn

Analýza a dizajn

Vlastník dokladu
Mesto Ružomberok
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
8,091 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
24.08.2023
Názov

Inteligentné verejné osvetlenie

Faktúra za osvetlenie - 4. míľnik

Vlastník dokladu
Mesto Ružomberok
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
232,429 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
-
Názov

Inteligentné verejné osvetlenie

Faktúra za osvetlenie - 4. míľnik

Vlastník dokladu
Mesto Ružomberok
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
180,681 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
27.11.2023
Názov

Inteligentné meteostanice

Faktúra meteostanice

Vlastník dokladu
Mesto Ružomberok
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
13,815 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
12.09.2023
Názov

Inteligentný parkovací systém control box

Faktúra parkovací systém 1. časť

Vlastník dokladu
Mesto Ružomberok
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
25,248 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
28.09.2023
Názov

Software

Faktúra parkovací systém 1. časť

Vlastník dokladu
Mesto Ružomberok
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
20,250 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
28.09.2023
Názov

Inteligentný parkovací systém smart smerovacie tabule

Faktúra parkovací systém 1. časť

Vlastník dokladu
Mesto Ružomberok
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
58,320 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
28.09.2023
Názov

SW pre zber dát z IoT senzorov

Faktúra 5. realizačný míľnik

Vlastník dokladu
Mesto Ružomberok
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
-
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
-
Názov

Inteligentný parkovací systém

Faktúra 5. realizačný míľnik

Vlastník dokladu
Mesto Ružomberok
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
179,951 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
-
Názov

Inteligentné verejné osvetlenie

Faktúra 5. realizačný míľnik

Vlastník dokladu
Mesto Ružomberok
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
7,401 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
-
Názov

SW pre zber dát z IoT senzorov

Faktúra 5. realizačný míľnik

Vlastník dokladu
Mesto Ružomberok
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
-
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
04.12.2023
Názov

Inteligentný parkovací systém

Faktúra 5. realizačný míľnik

Vlastník dokladu
Mesto Ružomberok
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
179,939 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
04.12.2023
Názov

Inteligentné verejné osvetlenie

Faktúra 5. realizačný míľnik

Vlastník dokladu
Mesto Ružomberok
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
7,401 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
04.12.2023
Názov IČO
Názov
Mesto Ružomberok
IČO
00315737
Názov
ErasData - Pro s.r.o.
IČO
31400906
Táto stránka používa cookies, ktoré nám pomáhajú web ďalej vylepšovať. Zakliknutím políčka „Súhlasím“ prehlasujete, že ste sa zoznámili s našou politikou využívania súborov cookies zverejnenou v dokumente Cookies.