Popis projektu

Mesto postupne prechádza k poskytovaniu služieb občanom digitálnou formou v súlade s informatizáciou verejnej správy. Týka sa to najmä prenesených kompetencií zo štátnej správy. Mesto a prislúchajúca samospráva má v kompetencii viacero služieb pre občanov, ktoré pre nich riešia otázku bezpečnosti, dopravy, životného prostredia, kultúry, vzdelávania a iných. Väčšina týchto služieb je zastaralého charakteru a nenesú v sebe žiadne prvky informatizácie, typickej pre 21. storočie. Informovanosť občanov je realizovaná v rámci modernej informatizácie prostredníctvom webovej stránky mesta. Aj preto mesto potrebuje začať v niektorej oblasti pre postupnú kompletnú transformáciu na charakter mesta typu SMART city. Pokým vo svete je premena miest na inteligentné samosprávy už dlhšiu dobu bežnou témou, na Slovensku sa realizuje iba priebežne a pomaly. Mesto Holíč sa preto snaží dobehnúť tieto trendy zo zahraničia. Na základe internej analýzy procesov informatizácie, zavádzania inteligentných riešení a budovania SMART city boli identifikované nasledovné riešiteľné oblasti:


- Kamerový systém
- Priechod pre chodcov
- Parkovací systém
- Meteostanice



Mestská polícia bola zriadená dňa 27.8.1991 mestským zastupiteľstvom ako poriadkový útvar mesta, pôsobiaci pri zabezpečovaní mestských vecí, verejného poriadku, ochrany životného prostredia v meste a pri plnení úloh vyplývajúcich zo všeobecne záväzných nariadení mesta, z uznesení mestského zastupiteľstva a rozhodnutí primátora mesta. Mestskú políciu vedie náčelník, ktorého vymenúva a odvoláva na návrh primátora mestské zastupiteľstvo. Náčelník mestskej polície je v priamej riadiacej pôsobnosti primátora mesta, zodpovedá mu za svoju činnosť. Náčelník zodpovedá za hospodárne využitie zverených prostriedkov. Ďalej MsP tvorí 11 policajtov v priamom výkone služby, 4 operátorky pultu centrálnej ochrany a kamerového systému a 1 administratívna pracovníčka. Jednotliví pracovníci sú plánovaní do služieb tak, aby zabezpečovali chod MsP nepretržite. V meste je aktuálne inštalovaných 16 kamier. Naliehavosť situácie vyplýva z dôvodu, že mesto na zabezpečenie bezpečnosti v meste nemá v súčasnosti dostatok kapacít na riešenie problémov v meste bezpečnostného a kriminálneho charakteru a zavedenie nového kamerového systému by pre mesto znamenalo zvýšenie pravdepodobnosti vyriešenia viacerých priestupkov a zároveň by sa zvýšila možnosť aj ich odhalenia. Bol by tak efektívnejšie využívaný fond pracovného času mestských policajtov. Súčasné kamery sú zastarané a nemajú prvky IoT charakteru.


V centrálnej časti mesta Holíč (ulica Bratislavská) sa nachádza neriadený priechod pre chodcov, vedený cez prieťah cesty I. triedy I/2, prechádzajúcou centrom mesta. Priechod pre chodcov je situovaný v centre mesta a prepája pešie ťahy predajne potravín Billa od Námestia Mieru. Intenzita priechodu je v ranných a poobedňajších hodinách výrazná najmä z titulu fungovania vzdelávacích inštitúcii v neďalekej blízkosti (ZŠ a SŠ), ako aj blízkosti supermarketu, pošty a kultúrnej pamiatky - Holíčsky zámok. Zároveň, je ulica využívaná aj tranzitom nákladnej a osobnej automobilovej dopravy. Neustále narastajúca intenzita dopravy vytvára potenciálne riziko náhleho zvýšenia intenzity dopravy na úroveň, kedy chodci nemusia vedieť vôbec prejsť cez cestu, alebo iba riskantne donútiť vodičov umožniť im bezpečný prechod. Zároveň, v jesenných a zimných obdobiach je obzvlášť pri nízkej viditeľnosti často problematické rozlišenie chodca na priechode, keďže tí častokrát nemajú na sebe žiadne reflexné prvky. V rámci transformácie mesta na SMART city a už vzhľadom na vybudovanú infraštruktúru IoT prostredníctvom verejného osvetlenia, sa naskýta možnosť ekonomicky výhodne jednorázovo výrazne zvýšiť bezpečnosť najzraniteľnejších skupín chodcov, ktorými sú školopovinné deti s rodičmi. Na riešený priechod pre chodcov sa v roku 2018 realizoval Dopravný prieskum a urobil sa návrh na riešenie stavu na tejto frekventovanej ceste I. triedy I/2.


Dôvodom pre zavedenie parkovacieho systému v meste Holíč je zamedziť dlhodobému resp. celodennému parkovaniu toho istého vozidla na jednom parkovacom mieste v centre mesta. Parkovanie v centre mesta bude efektívne vtedy, ak sa na vyhradenom parkovacom mieste vystrieda čo najviac parkujúcich. Dôvodom je aj zlepšenie informovanosti občanov o dostupných voľných parkovacích miestach a v neposlednom rade aj získanie údajov o obsadenosti parkovacích miest pre mesto, z dôvodu tvorby budúcej dopravnej stratégie mesta. Parkovacie miesta v centra mesta sú primárne určené pre parkovanie obyvateľov a krátkodobé parkovanie návštevníkov mesta a nie sú určené na celodenné parkovanie. Doteraz nie je parkovanie v centre mesta spoplatnené. Inteligentný parkovací systém by poskytoval MsP základné informácie o jeho obsadenosti, prípadne iných dôležitých informáciách, pričom by mal zamedzovať neoprávneným vstupom za účelom vyhnutiu sa poplatkom za jeho užívanie. MsP by mala minimálne zasahovať a riešiť priestupky na mieste a využívať svoj pracovný čas na iné činnosti, vyplývajúce z jej náplni práce. Sekundárny efekt inteligentného parkovacieho systému v centre mesta vidíme v tom, že kamerovým systémom by bola zabezpečená bezpečnosť pre parkujúce autá, čo zabezpečí elimináciu vandalizmu a krádeže áut. Inštaláciou inteligentného parkovacieho systému mesto predpokladá aj ekonomický prínos (spoplatnenie parkovania v centre mesta), ktorý v budúcnosti zabezpečí získanie prostriedkov na rozšírenie SMART parkovacej politiky aj do iných častí mesta.


Mesto v súčasnosti nevlastní žiadne meteostanice. Naliehavosť situácie vyplýva z dôvodu neustále rastúcej priemyselnej výrobnej činnosti mesta Holíč, najmä v lokalite priemyselnej zóny (ulica Lesná - závody Eismann Automotive Slovensko, Kovoreal, ERI a pod.). Dôvodom je aj vysoká frekvencia dopravy na Štúrovej ulici - cesta I. triedy I/51 smer výpadovka na Trnavu a na ulici Bratislavská smer výpadovka na Bratislavu - cesta I. triedy I/2. V neposlednom rade, mesto Holíč sa nachádza 3 km od českého mesta Hodonín, v ktorom sa nachádza najstaršia tepelná elektráreň spoločnosti ČEZ, a tá je najväčším znečisťovateľom ovzdušia. Mesto chce monitorovať kvalitu ovzdušia, pričom namerané výstupy z meteostaníc mesto využije v súvislosti s budúcim rozhodovaním v rámci politiky životného prostredia.


Kamerový systém - cieľom je najmä zvýšenie bezpečnosti občanov ale i návštevníkov mesta a takisto sledovanie dopravnej situácie. Uvedené sa dosiahne skvalitnením už existujúceho kamerového systému a jeho doplnenia o nové smart prvky.


Priechod pre chodcov - cieľom je modernizácia a inštalácia IoT prvkov, zabezpečujúcich zvýšenú bezpečnosť chodcov prechádzaním priechodom pre chodcov (zvýšenie intenzity osvetlenia, signalizačné znamenie).


Parkovací systém - cieľom je zefektívnenie systému parkovania v centre mesta. Smart technológie v tomto prípade urobia parkovanie v meste transparentnejším pre rezidentov, návštevníkov. Transparentnosť bude spočívať najmä v dodržiavaní vyhradených miest pre rezidentov, oprávnenosti parkovania na vyhradených miestach a všeobecné dodržiavanie pravidiel parkovania na platených miestach.


Meteostanice - cieľom je inštalácia IoT prvkov, ktoré zabezpečia zber dát v súvislosti s tvorbou budúcej politiky v oblasti životného prostredia. Dosahovaný cieľ je znížiť výskyt škodlivín v ovzduší.

Projekt je predkladaný v rámci aktivity , (špecifický cieľ 7.4)
Cieľom projektu je zavedenie moderných technológií do procesu vykonávania činností mesta, procesu rozhodovania, ako aj služieb, informácií a kontaktu mesta s verejnosťou.
Projekt prispeje k:
- optimalizácii a zefektívneniu vykonávania podporných činností samosprávy a procesu rozhodovania pri správe vecí verejných,
- zvýšeniu otvorenosti mesta voči svojim občanom,
- zvýšeniu spokojnosti občanov s fungovaním verejnej správy a poskytovaním služieb samosprávy,
- zvýšeniu úrovne bezpečnosti občanov a návštevníkov mesta,
- zlepšeniu energetickej efektívnosti.


– 209ks - parkovacie senzory,
- 1ks priechod pre chodcov,
(hlučnosť, prašnosť, emisie znečisťujúcich látok a prvkov, teplota, vibrácie a pod.) – 4ks meteostanice,
(inteligentné kamerové systémy s analýzou obrazu, zvukov a pod.) – 25ks kamier,
.


Celkový počet zavedených prvkov internetu vecí na podporu prioritných oblastí v mestách a verejnej správe je 239.

Projekt sa zameriava na nasledujúce cieľové skupiny, ktoré budú využívať výsledky projektu:

  • vedenie mesta, zamestnanci mestského úradu a podriadených organizácií - 80,
  • občania s trvalým pobytom na území mesta - 11 156,
  • podnikatelia so sídlom prevádzky na území mesta - všetky právne formy - 330,
  • návštevníci mesta - 7 000.
Viac
Subjekt
Mesto Holíč
Miesta realizácie
Holíč
Stav
Zmluva uzavretá
Realizácia
01.08.2023 - 01.12.2023
Celková suma
462,257 €
Vlastné zdroje
23,113 €
Vyčerpané z projektu
0 €
Druh projektu
Dopytovo-orientovaný projekt
Operačný program
Operačný program Integrovaná infraštruktúra
Názov Typ Plánovaný začiatok Skutočný začiatok Plánovaný koniec Skutočný koniec
Názov
Nasadenie
Typ
E. Podpora budovani…
Plánovaný začiatok
01.11.2023
Skutočný začiatok
01.12.2023
Plánovaný koniec
01.12.2023
Skutočný koniec
19.12.2023
Názov
Testovanie
Typ
E. Podpora budovani…
Plánovaný začiatok
01.11.2023
Skutočný začiatok
01.11.2023
Plánovaný koniec
01.12.2023
Skutočný koniec
19.12.2023
Názov
Implementácia
Typ
E. Podpora budovani…
Plánovaný začiatok
01.08.2023
Skutočný začiatok
10.08.2023
Plánovaný koniec
01.12.2023
Skutočný koniec
19.12.2023
Názov
Nákup hardvéru a krabicového softvéru
Typ
E. Podpora budovani…
Plánovaný začiatok
01.08.2023
Skutočný začiatok
10.08.2023
Plánovaný koniec
01.11.2023
Skutočný koniec
19.12.2023
Názov
Analýza a dizajn
Typ
E. Podpora budovani…
Plánovaný začiatok
01.08.2023
Skutočný začiatok
10.08.2023
Plánovaný koniec
01.10.2023
Skutočný koniec
25.10.2023
Názov
Podporné aktivity
Typ
Podporné aktivity
Plánovaný začiatok
01.06.2020
Skutočný začiatok
19.06.2020
Plánovaný koniec
01.12.2023
Skutočný koniec
29.12.2023
Názov Hodnota Cieľ Naposledy aktualizované Riziko
Názov
Počet zavedených prvkov internetu vecí na podporu prioritných oblastí v mestách a verejnej správe
Hodnota
0,0 (počet)
Cieľ
230,0 (počet)
Naposledy aktualizované
15.11.2023
Riziko
-
Názov Vlastník dokladu Dodávateľ Žiadaná suma Schválené na preplatenie Realizácia
Názov

Projektový manažér

Externý projektový manažment Moderné technológie

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
1,008 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
03.05.2023
Názov

Projektový manažér

Externé riadenie projektu Moderné technológie

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
2,520 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
20.12.2023
Názov

Projektový manažér

Externé riadenie projektu

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
2,772 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
07.12.2023
Názov

Projektový manažér

Externé riadenie projektu Moderné technológie

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
2,772 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
13.04.2023
Názov

IT Analytik

Služby IT Analytika

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
14,208 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
22.12.2023
Názov

Projektový manažér

Externé riadenie projektu Moderné technológie

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
2,394 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
06.11.2023
Názov

Štúdia uskutočniteľnosti

Štúdia uskutočniteľnosti - Moderná technológie

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
2,497 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
07.08.2020
Názov

IT Analytik

Služby IT Analytika

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
14,208 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
20.12.2023
Názov

Projektový manažér

Externé riadenie projektu 12_2023

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
1,638 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
22.12.2023
Názov

Montážne práce /kamerový systém

Moderné technológie mesta Holíč - II.časť

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
NEVIA, SE
Žiadaná suma
3,600 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
22.12.2023
Názov

Platforma - 2. časť

Moderné technológie mesta Holíč - II.časť

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
NEVIA, SE
Žiadaná suma
19,890 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
22.12.2023
Názov

Inteligentný parkovací systém - 2. časť

Moderné technológie mesta Holíč - II.časť

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
NEVIA, SE
Žiadaná suma
5,400 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
22.12.2023
Názov

Inteligentný kamerový systém - 2.časť

Moderné technológie mesta Holíč - II.časť

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
NEVIA, SE
Žiadaná suma
1,742 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
22.12.2023
Názov

Inteligentné meteostanice - 2. časť

Moderné technológie mesta Holíč - II.časť

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
NEVIA, SE
Žiadaná suma
2,880 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
22.12.2023
Názov

Inteligentný priechod pre chodcov - 2. časť

Moderné technológie mesta Holíč - II.časť

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
NEVIA, SE
Žiadaná suma
39,629 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
22.12.2023
Názov

Implementácia - vývoj SW

Moderné technológie mesta Holíč - II.časť

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
NEVIA, SE
Žiadaná suma
8,505 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
22.12.2023
Názov

Testovanie - vývoj SW

Moderné technológie mesta Holíč - II.časť

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
NEVIA, SE
Žiadaná suma
1,255 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
22.12.2023
Názov

Nasadenie - vývoj SW

Moderné technológie mesta Holíč - II.časť

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
NEVIA, SE
Žiadaná suma
405 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
22.12.2023
Názov

Inteligentný parkovací systém - 1.časť

Moderné technológie mesta Holíč/31107AFT4

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
NEVIA, SE
Žiadaná suma
102,591 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
-
Názov

Inteligentný prechod pre chodcov - 1. časť

Moderné technológie mesta Holíč/31107AFT4

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
NEVIA, SE
Žiadaná suma
9,109 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
-
Názov

Inteligentné meteostanice - 1.časť

Moderné technológie mesta Holíč/31107AFT4

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
NEVIA, SE
Žiadaná suma
25,484 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
-
Názov

Dokumentácia k moderným technológiám - PD k priechodom pre chodcov

Moderné technológie mesta Holíč/31107AFT4

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
NEVIA, SE
Žiadaná suma
3,888 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
-
Názov

Analýza a dizajn

Moderné technológie mesta Holíč/31107AFT4

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
NEVIA, SE
Žiadaná suma
5,499 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
-
Názov

Softvér pre zber dát z IoT senzorov

Moderné technológie mesta Holíč/31107AFT4

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
NEVIA, SE
Žiadaná suma
-
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
-
Názov

Platforma - 1. časť

Moderné technológie mesta Holíč/31107AFT4

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
NEVIA, SE
Žiadaná suma
53,505 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
-
Názov

Dokumentácia k moderným technológiám - PD k parkovaciemu systému

Moderné technológie mesta Holíč/31107AFT4

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
NEVIA, SE
Žiadaná suma
3,537 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
-
Názov

Dokumentácia k moderným technológiám - PD ku kamerovým systémom

Moderné technológie mesta Holíč/31107AFT4

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
NEVIA, SE
Žiadaná suma
3,132 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
-
Názov

Dokumentácia k moderným technológiám - PD k meteostaniciam

Moderné technológie mesta Holíč/31107AFT4

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
NEVIA, SE
Žiadaná suma
1,125 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
-
Názov

Inteligentný kamerový systém - 1. časť

Moderné technológie mesta Holíč/31107AFT4

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
NEVIA, SE
Žiadaná suma
112,594 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
-
Názov

Montážne práce ku kamerovému systému

Moderné technológie mesta Holíč/31107AFT4

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
NEVIA, SE
Žiadaná suma
13,302 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
-
Názov

Inteligentný parkovací systém - 1.časť

Moderné technológie mesta Holíč/31107AFT4

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
NEVIA, SE
Žiadaná suma
102,591 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
07.12.2023
Názov

Inteligentné meteostanice - 1.časť

Moderné technológie mesta Holíč/31107AFT4

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
NEVIA, SE
Žiadaná suma
25,484 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
07.12.2023
Názov

Inteligentný prechod pre chodcov - 1. časť

Moderné technológie mesta Holíč/31107AFT4

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
NEVIA, SE
Žiadaná suma
9,109 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
07.12.2023
Názov

Analýza a dizajn

Moderné technológie mesta Holíč/31107AFT4

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
NEVIA, SE
Žiadaná suma
5,499 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
07.12.2023
Názov

Softvér pre zber dát z IoT senzorov

Moderné technológie mesta Holíč/31107AFT4

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
NEVIA, SE
Žiadaná suma
-
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
07.12.2023
Názov

Inteligentný kamerový systém - 1. časť

Moderné technológie mesta Holíč/31107AFT4

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
NEVIA, SE
Žiadaná suma
112,594 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
07.12.2023
Názov

Platforma - 1. časť

Moderné technológie mesta Holíč/31107AFT4

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
NEVIA, SE
Žiadaná suma
53,505 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
07.12.2023
Názov

Dokumentácia k moderným technológiám - PD ku kamerovým systémom

Moderné technológie mesta Holíč/31107AFT4

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
NEVIA, SE
Žiadaná suma
3,132 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
07.12.2023
Názov

Dokumentácia k moderným technológiám - PD k priechodom pre chodcov

Moderné technológie mesta Holíč/31107AFT4

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
NEVIA, SE
Žiadaná suma
3,888 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
07.12.2023
Názov

Dokumentácia k moderným technológiám - PD k meteostaniciam

Moderné technológie mesta Holíč/31107AFT4

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
NEVIA, SE
Žiadaná suma
1,125 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
07.12.2023
Názov

Dokumentácia k moderným technológiám - PD k parkovaciemu systému

Moderné technológie mesta Holíč/31107AFT4

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
NEVIA, SE
Žiadaná suma
3,537 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
07.12.2023
Názov

Montážne práce ku kamerovému systému

Moderné technológie mesta Holíč/31107AFT4

Vlastník dokladu
Mesto Holíč
Dodávateľ
NEVIA, SE
Žiadaná suma
13,302 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
07.12.2023
Názov IČO
Názov
NEVIA, SE
IČO
52710050
Názov
Novo Funding s. r. o.
IČO
53056345
Táto stránka používa cookies, ktoré nám pomáhajú web ďalej vylepšovať. Zakliknutím políčka „Súhlasím“ prehlasujete, že ste sa zoznámili s našou politikou využívania súborov cookies zverejnenou v dokumente Cookies.